Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šećerna bolest u trudnoći: evo koje trudnice imaju rizik od gestacijskog dijabetesa

Gestacijski dijabetes je uglavnom prolazno stanje, koje ima tri do pet odsto trudnica, a najčešće se javlja između 24. i 28. nedelje trudnoće!

  Izvor: Foto: Profimedia

Povećana glikemija pre trudnoće ugrožava i plod i trudnicu, pa je neophodno lečenje pre začeća. Poremećaj tolerancije na glukozu tokom trudnoće je retka, ali ništa manje opasna pojava. Striktna kontrola dijabetesa i dijetetski režim ishrane tokom trudnoće daju dobre rezultate, piše Yumama.

Šećerna bolest u trudnoći može da se ispolji u dva oblika: pregestacijski i gestacijski dijabetes. Pregestacijski dijabetes je tip 1 ili tip 2 šećerne bolesti, prisutan i pre začeća. Kad se u toku trudnoće prvi put pojavi poremećaj u podnošljivosti/ toleranciji glukoze ili manifestni oblik šećerne bolesti, tada govorimo o gestacijskom dijabetesu.

Povezane vesti

Trudnice koje imaju pregestacijski dijabetes, sa lošom glikoregulacijom pre začeća i u toku prvog meseca trudnoće, imaju visok rizik od srčanih i neuroloških malformacija (urođenih anomalija) ploda, a i one same su izložene povećanom riziku od pobačaja”, ističe dr Slađana Drobnjak, endokrinolog Doma zdravlja „Dr Ristić“. “Zbog toga se savetuje praćenje pre trudnoće i postizanje dobre glikoregulacije pre začeća, sa vrednostima glikemije ujutro, natašte do 5 mmol/l, a dva sata posle ručka do 7 mmol/l. Dobra priprema pre trudnoće i nega u toku trudnoće znatno smanjuju pomenute rizike”, dodaje doktorka.

Od gestacijskog dijabetesa mogu da obole: trudnice starije od 25 godina, gojazne (BMI preko 30), a rizicima doprinose i porodična anamneza za dijabetes, dijabetes u prethodnim trudnoćama, beba teža od četiri kilograma, smrt ili anomalija bebe u prethodnoj trudnoći, povišen krvni pritisak pre trudnoće. Istovremeno, žene koje su već imale gestacijski dijabetes, ukoliko planiraju sledeću trudnoću, moraju ponoviti OGTT pre začeća, na početku i između 24. i 28. nedelje trudnoće.

Pre začeća potrebno je isključiti tablete za lečenje šećerne bolesti tipa 2 i započeti insulinsku terapiju. Vrednosti tromesečnog proseka glukoze u krvi HbA1c pre začeća moraju biti između 6,1 i 7 odsto (najbolje je ispod 6 odsto), jer ukoliko je HbA1c preko 10 odsto, četiri puta se povećava rizik od malformacijaploda.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj