Zima je doba godina kada je naš imunitet najslabiji i postajemo podložniji prehladama, virusima i gripu. Simptom prehlade koji nas najčešće najduže muči svakako je curenje nosa, kao i dosadan kašalj. Pored saveta lekara, za ublažavanje ovih simptoma možete isprobati jedan besplatan i potpuno prirodan lek - vežbe disanja.

Vežbe disanja imaju za cilj jačanje mišića dijafragme i pomažu u istezanju mišića koje se pokreću pri disanju. Kao takve, mogu biti korisne ne samo tokom prehlade, već i za prevenciju bolesti. Neće vam oduzeti duže od par minuta, a pozitivno deluju na zdravlje, imunitet i dugovečnost.

Vežba disanja protiv kašlja - Vežbanje sa jastukom može pomoći da ublažite napade kašlja i smanjite bol. Potrebno je da sednete na stolicu, pritisnete jastuk rukama na stomak i duboko udahnete. Tokom napada kašlja, telo je blago nagnuto napred i snažno se oslanjajte stopalima na pod.

Vežbe za poboljšanje disanja - Sedeći na stolici, opustite ruke, spuštajući ih duž tela. Tokom dubokog, odmerenog udisaja, ramenima činite kružne pokrete napred-nazad, po jednom za svaki udah i izdah. Ponovite oko 5-10 puta.

Vežbanje disanja dijafragmom - Zahvaljujući ovoj vežbi biće opustićete grudne i trbušne mišiće. Budite u ležećem položaju, a obe ruke stavite na stomak, ruke treba da budu razdvojene. Polako, duboko udahnite kroz nos, a polako podižite stomak, dok grudi treba da miruju. Vežba treba da se ponavi 5-7 puta.

Vežbe disanja protiv prehlade - Ova vežba pomaže da se proširi zid grudnog koša. Sedite na stolici i ruke držite sa strane. Tokom odmerenog udaha, lopatice na leđima spojite i spuštajte nadole. Polako izdahnite, kao da treba da ugasite plamen sveće. Vežba se može ponoviti 5-7 puta sa intervalom od 5 sekundi.

Izvor: Sensa