Sa problemom peruti suočavaju se mnogi ljudi, a oni koji su ga se rešili znaju da se uvek vraća. Zašto perut nastaje? Postoje razni razlozi, ali jedan od najčešćih je pojava gljivice na koži glave koja se naziva Malassezia i apsorbuje ulje naše kože i kose. Istovremeno proizvodi oleinsku kiselinu, zbog koje naša koža može da svrbi.

Kod nekih ljudi se perut jednostavno javlja zbog problema sa izuzetno suvom kožom, kao i usled zagađenje vazduha. Postoje razni preparati za tretiranje peruti, ali kao prvu pomoć možemo koristiti prirodna sredstva, a jedno je posebno popularno i delotvorno. Reč je o čaju od lovorovog lista.

Prokuvajte litar vode i ubacite jednu šaku izlomljenog lovorovog lista. Kada se prohladi, procedite i tim čajem nakon pranja isperite kosu. Zatim je umotajte u peškir i ostavite da deluje oko sat vremena, a nakon toga isperite mlakom vodom.

Lovorov list je bogat vitaminima i mineralima, konkretno bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, gvožđem, selenom i manganom, pa stimulativno deluje na rast kose.

Pored čaja od lovorovog lista protiv peruta se upotrebljavaju i limunov sok i jabukovo sirće.

Izvor: Sensa