Koprivaje lekovita biljka koja se u prirodnoj medicini koristi vekovima, a njen koren ima posebno blagotvornodejstvo.

Kopriva je prirodni izvor antioksidanata, a deluje i kao blagi analgetik kod bolova. Od minerala sadrži gvožđe, kalcijum, magnezijum, flavonide, a od vitamina D, K, C i vitamin A.

Najčešće se u lekovite svrhe koristi list koprive, ali ne smemo zanemariti ni koren ove čudesne biljke koju nam je priroda podarila.

Koren korpive deluje kaodiuretik i kao astrigent. Pozitivno utiče na polne hormone, pa se preporučuje kao dodatna prirodna terapija kod uvećane prostate kod muškaraca, a žene koren koprive koriste za regulisanje negativnih posledica policističnih jajnika.

Deluje kao prirodni diuretik, a koristan je i za lečenje urinarnih infekcija, kao i za ublažavanje bolova kod artritisa. Nekada se u narodnoj medicini koren koprive kuvao i previjao u vidu obloge za smanjenje bolova u zglobovima.

Tečnost od skuvanog lista i korena koprive ima efekta i u službi lepote i preporučuje se osobama koje imaju retku i tanku kosu, kao i problema sa opadanjem kose. Sa ovom tečnošću treba ispirati kosu svaki put posle uobičajenog pranja kose.

3 bolesti koje leči kopriva: evo kako da koristite biljku koja donosi brojne dobrobiti za zdravlje

Koren koprive se najčešće koristi u prahu, u vidu ekstrakta, kao tinktura (rastvoren u alkoholnom piću), ali se od njega može spremati i zdrav čaj.

Čaj se preporučuje za održavanje zdravlja urinarnih puteva, kod povišenog šećera i holesterola u krvi, kod problema sa prostatom, za regulisanje visokog pritiska, čišćenje i očuvanje zdravlja krvnih sudova i smirivanje upala.

Prelijte koprivu hladnom vodom: čudesan lek za brži rast i gustinu kose po receptu naših baka

Recept za čaj od korena koprive

Jednu kašiku usitnjenog korena koprive prelijte sa 250 ml hladne vode i zagrejte do ključanja. Kada proljuča, sklonite čaj sa vatre i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i uživajte u napitku. Za lepši ukus možete čaj zasladiti sa malo meda.

Preporučuje se da pijete dve šolje dnevno.

Napomena: Pre upotrebe prirodnih lekova konsultujte se sa svojim lekarom.

Izvor: Lovesensa