Spolja je peckava (morate da je berete sa rukavicama), ali iznutra je prepuna božanskih svojstava. Ovu jedinstvenu biljku, koju neki i danas čupaju kao suvišni korov, još su drevni Grci i Rimljani uspešno koristili za lečenju brojnih tegoba. Zaista, retke su biljke koje leče toliko širok spektar obolenja. Ovo su samo neke od tegoba na koje kopriva dokazano pozitivno deluje:

Neverovatno otkriće: evo kako žumance leči štitnu žlezdu

  • povećana prostata
  • anemija
  • bolesti žuči, slezine i jetre
  • prehlada
  • čir na želudcu
  • kožne bolesti
  • kamenje u bubregu

Kopriva, između ostalog pruža veliko olakšanje i kod dijabetesa, reumatoidnogartritisa i alergijskog rinitisa, koji su prave epidemije 21. veka.

1. Dijabetes
Studije su otkrile da kopriva (njeni listovi i stabljika) pomažu u snižavanju nivoa glukoze u krvi, stoga može biti i dobra pomoć u lečenju dijabetesa. Lekovite materije prisutne u koprivi stimulišu gušteraču na otpuštanje inzulina, dok istovremeno inhibiraju delovanje alfa-glukozidaze - enzima zaduženog za razgradnju ugljenih hidrata. Zahvaljujući tome, telo sporije apsorbuje glukozu pa se sprečava nagli porast nivoa šećera u krvi.

Primena: svako jutro iscedite u sokovniku sok od svežih listova koprive. Sok pijte razređen s vodom (pomešajte 15 ml soka s pola čaše vode). Uvek pijte sveže izmiksirani sok.

Ovo seme je čudo za mršavljenje: brzo topi masne naslage i reguliše šećer

2. Reumatoidni artritis

Kopriva smanjuje upalne procese u organizmu, stoga može da ublaži i tegobe koje izaziva reumatoidni artritis.
Njeni listovi imaju blagotvorano dejstvo na artritis i dok osoba miruje i dok je aktivna. Ova moćna biljka deluje tako da inhibira leukocitnu elastazu, koja igra važnu ulogu u upalnim procesima u organizmu. Jeste li znali da se u drevno rimsko doba primenjivala metoda „šibanja“ kože koprivom kao pomoć kod hronične reume? Zvuči neverojatno, ali zaista pomaže.
Reč je o tzv. urtikaciji, odnosno masaži tela koprivom s ciljem podsticanja cirkulacije. Stavljanjem sveže koprive na bolna mesta ublažavaju se simptomi i tegobe artritisa i išijasa. Kada listovi dođu u kontakt s kožom, deluju kao okidači za stvaranje histamina i serotonina u organizmu, što ublažava bol. No, ako se užasavate „šibanja koprivom“, slobodno konzumirajte čaj, koji ima diuretska svojstva, pomaže eliminaciji mokraćne kiseline i natrijuma iz organizma i olakšava tegobe uzrokovane gihtom, reumom i artritisom.

Primena: 2 kašičice sušene koprive prelijte šoljom vruće vode, ostavite da odstoji desetak minuta pa procedite. Dvaput ili triput dnevno popijte po šolju ovog čaja.

3. Alergijski rinitis
Alergijski rinitis je upala sluznice nosa koja rezultira kijanjem i svrabom. Zbog rinitisa danas sve veći broj ljudi posećuje lekara opšte prakse. No, kao i kod drugih alergija, i kod alergijskog rinitisa uveliko može da pomogne obični čaj od koprive. U jednoj studiji čak je 57% pacijenata izjavilo da im je kopriva ublažila simptome alergije, a 47% njih potvrdilo je da im je kopriva više pomogla nego klasični lekovi.

Primena: tokom sezone alergije (možete započeti i pre) svaki dan popijte po 2-3 šolje sveže skuvanog čaja od koprive.

Izvor: Alternativna za vas