Nadimanje stomaka može biti uzrokovano gutanjem vazduha tokom jela, sindromom nervoznih creva, celijaklijom ili intolerancijom na neku hranu, piše Lovesensa.

Pored toga što su mogući grčevi i bol u stomaku, nadutost čini da se osećamo neprijatno i ometa nas u obavljanju svakodnevnih ativnosti. Umesto raznih lekova, rešite se nadutosti na prirodan način. Stručnjaci ističu da čaj od korena maslačka sprečava nadimanje stomaka i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz tela.

Čaj od korena maslačka sadrži brojne nutrijente koji pozitivno utiču na zdravlje, ima protivupalno dejstvo, sadrži antioksidanse i vitaminA. Takođe, reguliše nivo holesterola i deluje kao diuretik. Pošto kafa izaziva nadimanje, zamenite je čajem od maslačka i rešite se nadutosti. Supenu kašiku suvog usitnjenog korana maslačka sipajte u 2 dl vode i stavite na šporet da provri. Nakon toga poklopite i ostavite 15 minuta da se ohladi. Procedite čaj i pijte ga pre jela, ali ne više od 3 puta dnevno.

Izvor: Lovesensa

 Čudesna masaža za ravan stomak: ovu hranu izbegavajte ako imate problem sa nadimanjem

Nadutost u stomaku tegoba je koju obično opisujemo kao osećaj prepunjenosti. Čini nam se da je stomak napeta lopta, a tako ponekad i izgleda. "Napunjen želudac ili creva znakovi su neadekvatne ishrane i načina življenja. Možemo je uporediti sa žutom lampicom u automobilu – još nema problema, ali bi mogao nastati“, objašnjava nutricionista Goran Smirčić i daje nam recept...

U svojoj praksi Smirčić kaže da je primetio da je slučaj nadutosti vrlo individualan pa, na primer, jedna osoba ima problema nakon jedenja jabuke dok druga iste simptome oseća zbog paprike. „Zato i ne postoji čarobna formula za ravan stomak“, kaže nutricionista, „ nego je nužno slušati svoje telo. Treba ga ispitivati i pratiti njegove signale. Ono će vam nepogrešivo reći šta mu odgovora, a šta ne. Kad primetite da vas nešto nadima, nemojte to jesti. Ne dopustite da uživanje za nepca uzrokuju otpor u vašem organizmu.“

Ako niste li sigurni koja hrana nadima stomak, možete testirati svoj probavni sistem na one namirnice koje smetaju velikom broju ljudi. Tu su, kako navodi Smirčić, mleko i mlečni proizvodi (čak i ako niste intolerantni na laktozu), preterano masna hrana, mahunarke, brokoli, kupus, repa, paradajz, jabuke i kruške te jaki začini, zaslađivači i gazirana pića.

Kako su neke od navedenih namirnica vrlo hranjive, nemojte ih odmah izbaciti iz ishrane ako vam stvaraju probleme, prvo pokušajte smanjiti njihov unos i smiriti želudac biljnim pripravcima. "Nadutost može se rešiti preparatima od đumbira ili sladić. Pomoći može i čaj od kamilice ili hajdučke trave, a menta je efikasna za ublažavanje nadutosti creva.

Dobar izbor je i čaj od koromača i anisa, onaj isti koji se daje bebama kad imaju grčeve. Za prevenciju nadimanja možete grickati i semenke tih biljaka, u kombinaciji sa semenkama kima. Uz to, obavezno radite kure probioticima jer uzrok nadutosti može biti i disbioza crevne flore“, savetuje Smirčić.

Kao certificirani aromaterapeut i fitoaromaterapeut, za stimulaciju rada probavnoga trakta predlaže uljnu masažu abdomena. U kašiku biljnog ulja makadamije ukapajte 20 kapi eteričnog ulja prave lavande i 5 kapi eteričnog ulja petitgrain gorke narandže. Promešajte mirisnu tečnost pa sa njom nekoliko minuta masirajte stomak u smeru kazaljke na satu.Masaža protiv nadimanja stomaka

Ulja prave lavande i petitgrain gorke narandže koriste se za opuštanje, prvenstveno mišićnih struktura. Opuštanjem se postiže bolja cirkulacija u unutrašnjim strukturama, a time i bolja funkcionalnost intestinalnog trakta. Ulje makadamije brzo prodire u kožu i tako prenosi aktivne materije eteričnih ulja do problematičnih dubokih struktura.

Masažu radite barem jednom dnevno, najbolje pre odlaska na spavanje da biste podstkli rad creva i lako obavili jutarnju defekaciju.

Tokom dana sličan uticaj možete postići blagim kontrakcijama mišića stomaka - jednostavnom vežbom koja se može raditi i na radnome mestu. „Napravite seriju od 10 kontrakcija donjeg dela stomaka, kao da radite trbušnjake. Zatim se leđima protegnite što više unazad i izbacujući stomak tako da osetite njegovo istezanje. Vežbu ponovite nekoliko puta tokom dana“, savetuje Smirčić koji je opazio da je nadutost češći problem osoba koje dugo sede.

On može prouzrokovati poremećaj probave, bez obzira na vrstu hrane koju jedemo, a uzrok je kontrakcija i nepravilan položaj trbušne ćelije koja aktivno učestvuje u motilitetu creva. Zato je potrebno što više se kretati i vežbati jer time, pojašnjava Smirčić, podstičemo rad creva, sprečavamo zadržavanje neprobavljene hrane i njenu degradaciju i kao posljedicu toga - nadutost.

Izvor: Sensa.hr