Za razliku od industrijski prerađene hrane (pre)pune masnoća, soli i šećera koji podstiču zadržavanje tečnosti i otpadnih materija u organizmu, povrće i voće idealni su diuretici koji na prirodan način telo oslobađaju viška tečnosti.

1. Zeleno lisnato povrće poput salate, matovilca, spanaća i kupusa sadrži visok udeo vode i bogata je najraznovrsnijim mineralima, počevši od magnezijuma, kalijuma i kalcijuma koji su ključni za pravilnu raspodelu tečnosti u telu. Sadrži i vitamine B grupe koji uravnotežuju rad nervnog sistema i metabolizam, a time potpomažu i detoksikaciju.

2. Među najboljim izvorima kalijuma je samoniklopovrće – kopriva, maslačak, špargla i cikorija (vodopija). Ove biljke obiluju kalcijumom i magnezijumom i gvožđem i vitaminom C, važnim za dobru krvnu sliku i obezbeđenost tela kiseonikom, kao i flavonoidima koji snažno podstiču rad jetre, žuči i organa mokraćnog sistema, pa se stoga preporučuju za veliko čišćenje organizma.

3. Prvorazredan prirodni diuretik je korenasto povrće poput rotkve, peršuna, šargarepe i celera koji imaju višestruki efekat jer razgrađuju i suvišne masnoće – zahvaljujući jedinstvenim kombinacijama vitamina, minerala, eteričnih ulja i flavonoida.

4. Štetne materije odlično eliminišu i hrskavo povrće koje postaje sve popularnije u savremenoj kuhinji – koromač i rabarbara. Koromač je moćan energičan spoj kalijuma, mangana i vitamina C, a rabarbara se bori protiv toksina zahvaljujući brojnim mineralima, vitaminom B i blagotvornim kiselinama koje sadrži.

PageBreak

8 namirnica koje izbacuju višak tečnosti iz tela: izgledajte mršavije, rešite se nadutosti i pobedite celulit
Foto: Shutterstock 8-namirnica-koje-izbacuju-visak-tecnosti-iz-tela-izgledajte-mrsavije-resite-se-nadutosti-i-pobedite-celulit2

5. Pomoć protiv zadržavanja tečnosti u telu skriva se u povrću ljutog ukusa. Hren je bogat glukozinatima, a beli luk alicinom – lekovitim sumpornim spojevima koji poboljšavaju funkciju mokraćnog i probavnog sistema i poznati su kao eliminatori štetnih materija.

6. Među najsočnijim diureticima je osvežavajuće „bundevasto“ povrće poput krastavca, lubenice, dinje, tikvice. U ovim plodovima ima mnogo vode i minerala – među njima je silicijum koji na sebe veže toksine te ih izvlači iz organizma.

7. Poznato je da bobičasto voće (jagoda, malina, ribizla, borovnica, brusnica) i koštunjičavo voće, poput trešanja i višanja, podstiče mokrenje. Uz vitamine i minerale, značajnu ulogu ima antocijanin (crveni pigment koji voću daje boju, a ujedno je snažan antioksidans) i organske kiseline i vlakna.

8. Velika količina kalijuma nalazi se u egzotičnim plodovima što su se odomaćili i kod nas – banani i ananasu, koji u svežem obliku sadrži i bromelain – enzim koji u organizmu pospešuje razgradnju nutrijenata, a time i detoksikaciju.

Izvor: Sensa.hr