Banana je nepravedno izbačena iz mnogih dijeta, ali nutricionisti ističu da ovo voće ima veliku ulogu u procesu mršavljenja, piše Lovesensa.

Tokom dijete je neophodno konzumirati namirnice koje sadrže vlakna, a banana je odličan izvor. Jedna banana sadrži 3,08 g vlakana i tako pomaže da se duže osećamo siti i smanjimo potrebu za dodatnim obrocima.

Vlakna iz banane pomažu u regulisanju holesterola i smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Zalene banane sadrže otporni skrob koji reguliše apetit, pomaže da smanjimo dnevni unos kalorija i reguliše nivo šećera u krvi. Takođe, banane podstiču probavu i čuvaju zdravlje creva.

Banana ne sagorava sama masnenaslage, nego njenim konzumiranjem ograničavamo porcije i postajemo svesniji svog načina ishrane. Dokazano je da je banana prava energetskea bomba, pa ukoliko je pojedete nakon ručka, smanjiće se potreba za večernjim obrcima.

Ne morate držati strogu dijetu da biste skinuli masne naslage, već zamenite nezdravu užinu bananom i ograničite porcije. Umesto grickalica i slatkiša, pojedite jednu bananu. Na ovaj način vaš organizam neće pretrpeti šok zbog promena ishrane, a polako ćete početi da gubite kilograme.

Nutricionisti tokom dijete prednost daju zelenim bananama u odnosu na prezrele banane.

Izvor: Lovesensa