Povrće koje rado jedemo u salatama tokom proleća, posebno u kombinaciji sa zelenom salatom, jesu rotkvice. Ovo crveno i hrskavo korenasto povrće ima autentičan i pomalo pikantan ukus, ali njihova najveća blagodat je u velikom broju vitamina i minerala koje sadrže.

Rimljani i stari Grci koristili su ih kao vek pre više vekova, a postoje razni i narodni lekovi sa ovim povrćem - posebno je ppularan narodni lek od crne rotkve protiv kašlja. Ipak, crvene rotkive su najzastupljenija vrsta ovog povrća na našem području, a zbog svog atraktivnog izgleda, često se u kuhinji koriste i kao dekoracija predjela i salata.

Kada je reč o zdravlju, rotkvice su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. Njihova najveća prednost je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.

Takođe, rotkvice sadrže glukozinolat i izotiocijanat, hemijska jedinjenja koja su značajna u procesu regulisanja nivoa šećera u krvi. Stručnjaci ističu da konzumiranje ovog povrća može podstaći proizvodnju adiponektina , hormona koji smanjuje rizik od insulinske rezistencije. Kada je reč o šećeru, rotkvice imaju nizak glikemijski indeks i smatra se da smanjuju rizik od nastanka dijabetesa.

Rotkvice sadrže i vrlo važne materije za očuvanje zdravlja jetre, kao što su indol-3-karbinol i 4-metiltio-3-butenil-izotiocijanat. Ovo su takođe važne materije za zdravlje i funkcionisanje bubrega, posebno u procesu detoksikacije. Od minerala sadrže kalcijum i kalijum, a imaju i blagotvorno dejstvo na rad srca, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Ukoliko želite da smršate, rotkvice su sjajan izbor, jer imaju malo kalorija, smanjuju šećer, sadrže malo ugljenih hidrata, a pozitivno deluju i na proces detoksikacije.

Najbolje je jesti ih sveže, a stručnjaci apeluju da osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom treba da ograniče konzumaciju rotkvica , jer konzumacija većih količina može da utiče na normalan proces proizvodnje i lučenja hormona u štitnoj žlezdi, posebno ako imate nedostatak joda. Kao i sa svakom hranom, prava mera u konzumaciji rotkvica je najbolja za zdravlje.

Izvor: Sensa