Povrće koje rado jedemo u salatama tokom proleća, posebno u kombinaciji sa zelenom salatom, jesu rotkvice. Ovo crveno i hrskavo korenasto povrće ima autentičan i pomalo pikantan ukus, ali njihova najveća blagodat je u velikom broju vitamina i minerala koje sadrže.
Rimljani i stari Grci koristili su ih kao vek pre više vekova, a postoje razni i narodni lekovi sa ovim povrćem - posebno je ppularan narodni lek od crne rotkve protiv kašlja. Ipak, crvene rotkive su najzastupljenija vrsta ovog povrća na našem području, a zbog svog atraktivnog izgleda, često se u kuhinji koriste i kao dekoracija predjela i salata.
Kada je reč o zdravlju, rotkvice su odličan izvor antioksidanasa kao što su katehin, pirogalol, vanilinska kiselina i druga brojna jedinjenja fenola. Njihova najveća prednost je visok sadržaj vitamina C, što u kombinaciji sa antioksidansima ima ključnu ulogu u borbi protiv oksidativnog stresa i oštećenja ćelija. Vitamin C je značajan za naše kompletno zdravlje, stanje imuniteta, kao i zaštitu od infekcija.
Takođe, rotkvice sadrže glukozinolat i izotiocijanat, hemijska jedinjenja koja su značajna u procesu regulisanja nivoa šećera u krvi. Stručnjaci ističu da konzumiranje ovog povrća može podstaći proizvodnju adiponektina , hormona koji smanjuje rizik od insulinske rezistencije. Kada je reč o šećeru, rotkvice imaju nizak glikemijski indeks i smatra se da smanjuju rizik od nastanka dijabetesa.
Rotkvice sadrže i vrlo važne materije za očuvanje zdravlja jetre, kao što su indol-3-karbinol i 4-metiltio-3-butenil-izotiocijanat. Ovo su takođe važne materije za zdravlje i funkcionisanje bubrega, posebno u procesu detoksikacije. Od minerala sadrže kalcijum i kalijum, a imaju i blagotvorno dejstvo na rad srca, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju. Ukoliko želite da smršate, rotkvice su sjajan izbor, jer imaju malo kalorija, smanjuju šećer, sadrže malo ugljenih hidrata, a pozitivno deluju i na proces detoksikacije.
Najbolje je jesti ih sveže, a stručnjaci apeluju da osobe koje imaju problema sa štitnom žlezdom treba da ograniče konzumaciju rotkvica , jer konzumacija većih količina može da utiče na normalan proces proizvodnje i lučenja hormona u štitnoj žlezdi, posebno ako imate nedostatak joda. Kao i sa svakom hranom, prava mera u konzumaciji rotkvica je najbolja za zdravlje.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!