Simptome prisustva toksina možemo lako prepoznati. Pre svega, važno je da razumemo da, usled prisustva ame, naš organizam gubi mogućnost da pravilno funkcioniše, a neravnoteže se postepeno razvijaju dovodeći do pojave bolesti, ali i do ubrzanog starenja. Često je prisutan osećaj težine u telu, možemo imati utisak da smo „zapušeni”, da protok materija i energije kroz naš organizam jednostavno ne teče pravilno i lako. Često smo neodlučni, sumnjamo u sebe i svoje kapacitete, nemamo snage ni volje da se pokrenemo, ni mentalno ni fizički, osećamo umor. Često se dešava da hrana koju jedemo nema ukus, a može postojati i pojačana potreba za ispljuvavanjem.

Možemo se osećati sputano, skučeno, a koliko god da spavamo, imamo osećaj da nam je malo, teško se budimo i ne možemo ujutro jasno da mislimo. Nakon buđenja, jezik je najčešće prekriven belim naslagama. Pojavljuju se otoci, celulit, koža se lako bora i gubi sjaj. Sve u svemu, ne postoji onaj divni osećaj lakoće u telu, radosti u duhu i entuzijazam.

Intenzitet tegoba koje osećamo u skladu je sa količinom ame koja je prisutna, a segmenti organizma u kojima će se toksini u najvećoj meri taložiti jesu naše takozvane „slabe tačke”, koje zavise od naše konstitucije, odnosno od odnosa vata, pita i kafa doše u trenutku našeg začeća.

Pored prepoznavanja navedenih simptoma, jedan od najsigurnijih načina za određivanje prisustva toksina u našem organizmu je, prema ajurvedi, pregled pulsa. Iskusan lekar će za svega nekoliko minuta na osnovu nalaza u pulsu znati kolika količina toksina opterećuje naš organizam, ali i koji segmenti su najugroženiji zbog toga. Pregled jezika, očiju, noktiju, kože, ali i razgovor sa pacijentom, upotpuniće sliku o stanju u organizmu.

Simptomi koji ukazuju na toksine u crevima: evo kako da pročistite organizam

Preventivne mere kojima možemo preduprediti pojavu ame su – kao i sve druge ajurvedske preporuke – lagane i jednostavne.

U ajurvedskoj terapiji je najvažniji individualni pristup – i kada su preventivne mere u pitanju, i kada govorimo o terapiji. Svi mi imamo svoje kapacitete i slabe tačke i zato je važno da način, dužina i intenzitet detoksikacije budu prilagođeni svakome od nas posebno. Izuzetno je opasno primenjivati neke univerzalnekure, jer one mogu ozbiljno narušiti naše zdravlje i ostaviti trajne posledice.

Izvor: Sensa