Jesen je godišnje doba koje nam donosi najčešće oscilacije u temperaturi, pa zato češće dolazi do prehlada, virusa i infekcija.

Već na početku jeseni i zime potrebno je više da brinemo o svom imunomsistemu i zdravlju, razmislimo o promenu režima ishrane i aktiviramo se kako bi naše telo imalo dobar odbrambeni štit u sezoni virusa i gripa.Usled kraćeg dana i nedostataka sunčeve svetlosti, povećava se rizik od deficita vitamina D u organizmu. Naše telo proizvodi vitamin D kada je izloženo UV zracima, ali tokom jeseni i zime njegov nivo kod većine ljudi drastično opadne.

Ovaj vitamin održava pravilno funkcionianje imunog sistema, utiče na zdravlje kostiju, mišića i na održavanja nivoa kalcijuma. Takođe, utiče na razmnožavanje ćelija i štiti ih od oksidativnog stresa, na taj način smanjuje rizik od težih oblika oboljenja.

Kako da obezbedimo telu dovoljnu dozu vitamina D tokom hladnih dana:

1. Sunčeva svetlost

Ukoliko primetite čak i male zrake Sunca tokom hladnih dana, izađite napolje i rošetajte. Samo 20 minuta dnevno na Suncu obezbediće dovoljnu dozu vitamina D za taj dan. Boravite u prirodi i iskoristite svaki sunčan dan koliko god je to u vašoj mogućnosti. Ako radite preko celog dana, onda pauzu za ručak provedite na terasi firme ili u kratkoj šetnji na Suncu.

2. Ishrana

Primarni izvor vitamina D je Sunleva toplota, ali postoji i mali broj namirnica koje mogu pomoći da nadoknadite nedostatak ovog vitamina. Prema istraživanjima, vitamina D najviše ima u ribljem ulju, sardinama, lososu, tuni, jajima i pečurkama. Preporučuje se da jedete organske namirnice, bez preteranog prerađivanja, kako biste iz njih izvukli sve važne nutrijente.3. Suplementi

Simptomi nedostatka vitamina D najčešće su bolovi uu mišićima i kostima, nagle promene raspoloženja, hronično oboljenje desni, visok pritisak, umor, pospanost, nedostatak energije, prekomerna težina, problemi sa varenjem i alergije. Stanje vitamina D utvrđuje se analizom krvi, a ukoliko je u vašem organizmu vitamin D u deficitu, onda vam lekar može pripisati odgovarajuće suplemente, a mnogi od njih mogu da budu i na prirodnoj bazi.

Napomena: Pre upotrebe suplemenata obavezno se konsultujte sa stručnjakom.

Izvor: Lovesensa