Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lekar kineske medicine otkriva: Koji je organ najvažniji u telu i kako sprečiti oboljenja

Dr Ana Žikić, lekar kineske medicine, otkriva koji organi u telu su najvažniji i kako očuvati zdravlje tela i duše!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Potreba da shvatimo sebe i svoje zdravlje nas sve više vodi ka upoznavanju tradicionalnih metoda lečenja sa Dalekog istoka. Razlog za to je jednostavan – široko shvatanje da smo mi ogledalo univerzuma i da smo deo celine, a ne njeni odvojeni delovi. O uspostavljanju ravnoteže i principima koji utiču na našu vitalnost razgovaramo sa dr Anom Žikić, lekarom kineske tradicionalne medicine

Kineska medicina posmatra čoveka kao celinu. Ipak, postoji li „najvažniji organ”?

Svi organi su jednako važni. I sve vreme celokupnu povezanost organa reflektuje čovekovo trenutno stanje. Kada se bolest javi (kod nas je tako nažalost najčešće), to je trenutak kada nama jedan organ postaje najvažniji, jer mu se tada posvećujemo. Ipak, prema konceptu kineske medicine, ako je, recimo, disbalans vezan za srce, moramo pažnju pokloniti i jetri (koja je organ majka tog organa), ali i slezini (koja je dete tog organa u sistemu pet elemenata).

Da li su u vašem telu nataloženi toksini: ovi simptomi pokazuju da vam toksini narušavaju zdravlje

Ovo nam ponovo ukazuje na činjenicu da je ljudski organizam jedna pametno osmišljena holistička celina, gde postoji povezanost i refleksija unutrašnjih stanja.

Savet koji bih dala je – komunikacija. Njome možemo učiniti mnogo za sebe, ali i za druge. Životna sila je svakako vezana za srce. Srce je organ koji je vezan za element Vatre, ali je i jako blisko povezan sa Duhom.

Kod nas postoje izreke: „Pričaj iz srca”, „Reči miluju dušu”. I zaista, ovo je jako važno. Bitno je da čujemo, pre svega, sebe dok se obraćamo i sebi i drugima – šta elimo da kažemo, kako to kažemo, da li smo to rekli. Vatra u srcu je jako važna za unutrašnji mir. Ona mora da tinja i da bude tu sve vreme – tada smo živi. Međutim, nekada se desi da sagori jako brzo zbog uznemirenosti, stresa, neznanja ili nemogućnosti dobre komunikacije.

Zbog opštih dešavanja u svetu koja su veliki izazov za održavanje unutrašnjeg balansa i ravnoteže, bitno je da sačuvamo vatru srca. Važno je da je ima i da „gori” pravilno, jer u protivnom upravo ona može da bude početak mentalnih i duševnih oboljenja.

Sačuvajte zdravlje i imunitet: Ovaj vitamin je neophodan vašem telu tokom jeseni i zime

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj