Jedan od glavnih organa koji podstiče detoksikacijuorganizma svakako je jetra, jer pročišćava krv i podstiče očuvanje zdravihminerala i vitamina, piše Lovesensa.

Normalno funkcionisanje jetre je neophodno za očuvanje zdravlja celog organizma. Ali, kako očistiti jetru od toksina kako bi ona pomogla našem telu i sačuvala celokupno zdravlje?

Postoje 6 glavnih strategija za čišćenje jetre:

1. obrađivanje svih hranljivih materija koja ulaze u creva
2. održavanje ravnoteže između masti, šećera i proteina u organizmu
3. asimilacija lekova (u obaveznoj konsultaciji sa lekarom)
4. izbegavanje alkohola
5. pročišćenje krvi od toksina
6. provera skladištenja vitamina A, minerala i gvožđa

Problemi sa jetrom mogu se javiti iz različitih razloga:

  • neuravnotežena ishrana
  • dugotrajna upotreba određenih lekova
  • izloženost hemijskim komponentama
  • povišeni trigliceridi u krvi
  • hronični hepatitis B
  • virusne infekcije

Simptomi koji ukazuju na poremećenu funkciju jetre (Ukoliko osećate neki od simptoma obavezno se javite lekaru):

1. Nedostatak apetita
2. Konstantan umor
3. Pojačano znojenje
4. Tamna boja urina
5. Česta nadimanja
6. Gorušica
7.  Zatvor
8. Žutilo kože
9. Rozecea
10. Nizak pritisak
11. Česta depresivna raspoloženja

Kako poboljšati rad jetre?

Postoji nekoliko načina za normalizaciju jetre:

1. Izbacite toksičnu hranu iz ishrane. Industrijski proizvodi su posebno štetni za jetru. Tu spadaju: poluproizvodi, hidrogenerisana ulja, mesne preraševine. Takva hrana šteti ne samo jetri, već i celom telu - povećava rizik od razvoja srčanih i bolesti krvnih sudova, slabi imuni sistem i izaziva upale. Ove proizvode treba zameniti prirodnim mesom, povrćem i voćem.

2. Pijte sokove od povrća. Takvi sokovi se lako apsorbuju, ubrzavaju proces čišćenja jetre i održavaju optimalnu ravnotežu kiselina u organizmu. Sok se može pripremiti od kupusa, krastavca, šargarepe, repe... Kao dodatak, možete koristiti svežu mentu, peršun i drugo bilje. Odlična opcija je sok od šargarepe, pomorandže i đumbira.

3. Jedite više hrane koja sadrži kalijum. Ove namirnice podstiču normalizaciju krvnog pritiska, smanjuju nivo "lošeg" holesterola, podržavaju krvne sudove i srce, poboljšavaju rad jetre. Mnogo kalijuma se nalazi u slatkom krompiru, pasti od paradajza, repe, spanaću, pasulju, bananama.

4. Koristite klistire za detoksikaciju jetre u konsultaciji sa stručnjakom. Jedan od preporučljivih je klistir kafom,

5. Konzumirajte maslačak, mlečni čičak i kurkumu. Koren maslačka sadrži puno korisnih materija za telo, ova biljka ima diuretski efekat i pomaže jetri da se brže očisti od toksina. Mlečni čičak čisti jetru od teških metala, posledica alkohola i drugih štetnih materija. Kurkuma može pomoći da se oslobodite bolova u zglobovima, normalizujete šećer u krvi i metabolizam jetre.

6. Uključite piletinu u ishranu. Proteinsko meso sa malo masnoća bogato je cinkom, gvožđem, folnom kiselinom i drugim korisnim nutrijentima.

Izvor: Lovesensa