Kim - začin koji smo najčešće jeli na pecivima, ali naučna istraživanja pokazuju da ovaj aromatični začin ima sjajno dejstvo ako želite da smršate. Možda ste čuli da tokom kuvanja mahunarki u jelo treba dodati malo kima kako biste smanjili rizik od nadimanja. Međutim, malo ko zna da je kim začin koji skida kilograme, a evo kako se koristi!

Naučnici iranskog Instituta medicinskih nauka "Shahid Sadoughi" tokom istraživanja dejstva ovog začina, otkrili su da osobe koje svakog dana pojedu kašičicu mlevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin. U istraživanju je učestvovalo 88 žena sa prekomernom težinom. Sve ispitanice su bile na dijeti, smanjile unos kalorija, ali je samo polovina jela 3 grama kima u prahu koje je mešala sa jogurtom sa niskim sadržajem masti. Rezultati nakon 3 meseca su pokazali da su žene koje su jele kim smršale 1,5 kilogram više od drugih ispitanica. Takođe, nivo masti u telu bio im je smanjen za oko 14 odsto, dok je kod žena koje nisu konzumirale kim procenat masti spušten za 4,9 posto.

Kim ima pozitivno dejstvo na smanjenje holesterola, kao i za ubrzanje metabolizma. Još jedna prednost kima koji ga čini dobrim izborom za zdravlje i mršavljenje jeste pozitivan uticaj na creva i probavu. Kim se istorijski koristio za lečenje digestivnih stanja, uključujući loše varenje i čir na želucu. Nekoliko malih studija na ljudima pokazuje da ulje kima opušta glatko mišićno tkivo digestivnog trakta, čime se ublažavaju simptomi probavnih smetnji kao što su gasovi, grčevi i nadimanje.

Preporučuje se da kim konzumoirate sa jogurtom uku vidom u mlevenom stanju, kako je gore i navedeno, ali ga možete ubacivati i u razna jela, čorbe salate, mesa, kao i u neke napitke.

Izvor: Sensa