Svaka žena se makar jednom u životu susrela s bolom u dojkama. On može da se javi u različitim fazama života, samo u jednoj dojki ili u obe, a zajedničko im je da izazivaju strah. Mnoge žene odmah pomisle na zloćudnu bolest, ali istina je najčešće nešto drugo. Svakako se savetuje da šta god da osetite odete na pregled i da jednom godišenje uradite ultrazvuk, odnosno mamografski pregled ukoliko imate više od 45 godina.

1. Hormonske promene

Tkivo dojke veoma je osetljivo na hormonske promene, pa se bolovi najčešće javljaju u periodu ovulacije, menstruacije, ali i trudnoće. Može da se javi na svim stranama grudnog koša.

2. Kontraceptivne pilule

Pošto su grudi osetljive na hormonske promene, može da se javi kod nekih žena koje uzimaju kontraceptivnu terapiju. Ako vam bol remeti svakodnevne aktivnosti, konsultujte sa lekarom, možda vam terapija ne odgovara.

3. Cista

Bol mogu prouzrokovati ciste. To su šupljine ispunjene tečnošću i najčešće su u pitanju benigne promene. Najčešće se prate na redovnim pregledima, a lekar će proceniti da li je i u kojim slučajevima potrebno uraditi citološki pregled.

4. Velike grudi

Žene koje imaju velike grudi na sebi nose dodatni teret. Pod uticajem zemljine teže one gravitiraju ka stomaku što može izazvati bol. To se naročito oseti tokom fizičke aktivnosti. Potreban je grudnjak koji ima dobru potporu, ali u nekim slučajevima pomaže samo operacija grudi.

5. Unosite previše kofeina

Možda i ne primetite koliko kofeina unesete u toku dana- to je nekoliko kafa, čaj, gazirano piće, čokolada… Kofein može da utiče na promene u hormonima i tako doprineti pojavi bolova u grudima.

6. Nedavno ste se porodili i dojite

Dva do 5 dana nakon porođaja, u dojkama se proizvodi više tečnosti, što će izazvati povećanje grudi i neprijatan osećaj. Pravilna tehnika dojenja, nošenje odgovarajućeg grudnjaka i hladne obloge mogu da ublaže tegobe. Drugi razlog za bol u grudima kod novih majki može biti mastitis. Reč je o upali tkiva dojke. Najčešće je posledica loše prohodnosti kanala mlečnih žlezda. Usled neizlučivanja mleka i nejgovog nakupljanja, to može izazvati snažnu reakciju organizma, koja se manifestuje bolom, crvenilom i temperaturom.

7. Povreda mišića

Ponekad bol u grudima uopšte nije povezan sa dojkama. Možda ste samo isteglili grudni mišić prilikom vežbanja, usled nepravilnog izvođenja vežbe ili prevelikog opterećanja. Sačekajte nekoliko dana, ako se bol ne smiri, obavezno zakažite pregled.

8. U retkim slučajevima može biti kancer

Bol u grudima vrlo retko prouzrokuje zloćudni tumor, možda samo ako je baš veliki. Tumori obično ne pokazuju simptome, iz tog razloga se kasno i otkrivaju. Zato su preventivni pregledi od najvećeg značaja za otkrivanje bolesti u ranoj fazi.

Izvor: Sensa