Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE DISPAREUNIJA I KOJI SU SIMPTOMI: Najviše pogađa žene, a utiče na fizičko i psihičko zdravlje

Ovi simptomui ukazuju na dispareuniju - oboljenje koje pogađa žene, a utiče negativno na psihološkom i fizičkom nivou!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dispareunija - simptomi, uzrok nastanka i lečenje!

Dispareunija je pojava bola prilikom polnog odnosa ili neposredno nakon njega u području polnih organa žene (ovo stanje, iako vrlo retko, može se pojaviti i kod muškaraca).

Uzrok nastanka

Uzroci mogu biti:

Telesni: to mogu biti razna akutna i hronična oboljenja i stanja genitalnih organa, od kojih su, kod žena, najčešća: upale vestibularnih žlezdi (koje omogućavaju vlaženje vagine), neke vaginalne infekcije (trihomonijaza), ožiljci posle zasecanja međice (radi lakšeg porođaja), postklimakterično stanjivanje vaginalnog zida, otvoreni himen, koji se pri svakom koitusu ponovo povređuje, ranice na ušću materice i, posebno, nedovoljna lubrikacija (vlaženje vagine).

Pročitajte još:

Da li imate razvijenu seksualnu energiju: ovo su znaci kosmičke strasti i ljubavi

Rešenje kod menstrualnih bolova: evo u kojem položaju treba da spavate ako vas boli stomak

Probudite moćnu seksualnu energiju ovom jednostavnom vežbom

I kod muškaraca su organski uzročnici vezani za genitalne organe, pa dispaureniju mogu izazvati: uretritis (upala mokraćnog kanala), razne anomalije na penisu (kao što je fimoza), i zapaljenske bolesti polnih i mokraćnih organa, oštećenja sluznice kontracepcionim sredstvima (kondom, dijafragma, spermicidne kreme, intrauterini ulošci, spirale).

Psihološki: nezainteresovanost što uzrokuje nedovoljnu stimulaciju i predigru i posledično smanjeno izlučivanje sluzi.

Dispareunija je vodeći uzrok polne disfunkcije kod žena. Uključuje različite nivoe boli - od osećaja neprijatnosti u vagini, do jakog bola prilikom odnosa. Bol se može javljati povremeno ili može biti trajno prisutan. Ako je bol prisutan od prvog polnog odnosa govorimo o primarnoj, a ako se javlja kasnije tokom života o sekundarnoj (ili stečenoj) dispareuniji.

Negativno dejstvo bolnog koitusa ogleda se i u tome što on često uzrokuje druge seksualne poremećaje, kao što su frigidnost i vaginizam kod žena, ili impotencija i prerana ejakulacija kod muškaraca. Dispareunija, ako se na vreme ne leči, može imati negativne posledice, kako na partnerskeodnose, tako i na individualni doživljaj seksualnosti.

Dispareunija se ispoljava u toku seksualnog odnosa, kroz vrlo široku simptomatologiju, koja se kreće od osećaja pečenja u vagini, ili u predelu glansa penisa, pa sve do bolova koji zahvataju skoro ceo genitalni aparat. U težim slučajevima se, isključivo kod žena javlja, pored bola, i mučnina. Zbog toga, dispareunija redovno dovodi do proređivanja, pa i prestanka seksualnih odnosa, jer je bol, najčešće jak, da poništava zadovoljstvo koje partneri u odnosima imaju.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj