Menopauza je stanje koje sa sobom nosi mnogo izazova- fizičke promene na telu žene, promenljivo raspoloženje, pad samopouzdanja, kod mnogih se javlja i depresija, zatim brojne zdravstvene tegobe, među kojima su bolovi u zglobovima, valunzi, tj.iznenadni napadi vrućine i znojenja, pojava “magle u mozgu”, gubitak kose i slično… Kod svake žene simptomi su drugačiji i različitog intenziteta. Međutim, postoji mnogo načina da ove neprijatne pojave menopauze ublažite na prirodan način:

1. Protiv moždane magle

Estrogen pomaže mozgu da brzo razmišlja, a nagli padovi i skokovi hormona mogu da dovedu do toga da ponekad ne možemo da pronađemo prvu reč ili nam je teško da nešto izgovorimo. To se naziva moždana magla. Birtanski naučnici su sproveli istraživanje tokom kojeg su došli do zaključka da žalfija zahvaljujući svojim aromatičnim jedinjenjima stimuliše centralni nervni sistem i poboljšava kognitivne funkcije. Stoga ako imate problem s koncentracijom, pamćenjem, ako vam se dešava da u nekoj situaciji jednostavno ne možete da pronađete prave reči, udišite eterično ulje žalifije nekoliko puta dnevno ili par kapi stavite u difuzor.

2. Blokirajte talase vrućine

Niko ne želi da se oznoji tokom dana. Ipak, pad estrogena gasi našu prirodnu termoregulaciju što dovodi do toga da telo preterano reaguje na male promene temperature. Kako biste sprečili pojavu neprijatnih valunga, preporučuje se da pijete sok od paradajza. Japanska studija je pokazala da su žene u menopauzi koje su pile 30 ml ovog soka u toku dana smanjile talase vrućine skoro za polovinu. Veruje se da je to zbog jedinjenja u paradajzu koje oponaša estrogen.

3. Ublažite bolove u zglobovima

Tokom menopauze često se javljaju bolovi u zglobovima. Lekari preporučuju kratku šetnju. Istraživanja Univerziteta Northvestern pokazuju da petominutna šetnja smanjuje upalni odgovor vašeg tela, a istovremeno podmazuje zglobove, nadoknađujući pad estrogena koji je odgovoran za bol u ovom delu koštano-zglobnog sistema.

4. Sprečite gubitak kose

Propratni simptom menopauze je i gubitak, odnosno proređivanje kose. Kako biste to sprečili, povećajte unos antioksidanata. Jedan od posebno efikasnih je astaksantin- crvenkasti pigment koji se nalazi u pojedinim vrstama algi i pozitivno utiče na rast kože, ali i na kožu uopšte.

Izvor: Sensa