Da li ste nedavno patili od promena raspoloženja, suočili se sa iznenadnim izlivima emocija? Ovi simptomi mogu biti posledica menopauze. Stanje menopauze nije samo zdravstveni problem koji sa sobom nosi niz tegoba (napadi vrućine i noćno znojenje, suvoća vagine...), već i brojne psihološke posledice.

Neminovno donosi promenu načina života i doživljaja svog tela, što nekim damama može biti izuzetno teško. Ovo stanje skoro uvek prate i česte promene raspoloženja koje se manifestuju razdražljivošću, pojačanom tugom, čak i depresijom. Evo koje aktivnosti mogu biti od pomoći:

 1. Vodite dnevnik
  Vođenje dnevnika simptoma pomoći će vašem lekaru da proceni da li vaše loše raspoloženje ima cikličnu, hormonsku osnovu ili možda patite od depresije i na osnovu toga vam, ukoliko je potrebno, prepisati terapiju
 2. Obogatite svoju ishranu hranljivim materijama
  Zdrava ishrana može poboljšati raspoloženje, dok konzumiranje previše kofeina ili slatke hrane može dovesti do fluktuacije nivoa energije. Postoje neki dokazi da nedostatak određenih vitamina, kao što su B12 i magnezijum, može uticati na raspoloženje, tako da se preporučuje hrana bogata ovim hranljivim materijama- zeleno lisnato povrće, integralne žitarice i jaja. Konzumiranje masne ribe, bogate omega-3, takođe može poboljšati raspoloženje. Preporuka je hrana sa visokim sadržajem jedinjenja sličnih estrogenu, kao što su soja, sočivo i mahunarke.
 3. Smanjite unos alkohola
  Iako u početku alkohol deluje kao stimulans, on na kraju ima sedativni i depresivni efekat. Umereno konzumiranje alkohola trebalo bi pozitivno da utiče na vaše raspoloženje.
 4. Redovno vežbajte
  Svi znamo koji su zdravstveni benefiti vežbanja. Fizička aktivnost naročito je bitna tokom menopauze kako bi se sačuvalo zdravlje kostiju. Takođe, istraživanja pokazuju da su ljudi koji redovno vežbaju srećniji, bolje spavaju i imaju više samopouzdanja, što je takođe važno damama koje se bore sa tegobama menopauze. Ako vam ne prijaju intenzivne vežbe, probajte brzi hod, jogu, pilates, ples...
 5. Spavajte više
  Svi znaju da nas osećaj umora čini mrzovoljnim. Trudite se da spavate što više, a ako imate problem sa nesanicom, probajte da imate stalno isti ritam odlaska u krevet i buđenja. Eterično ulje lavande ima opuštajući efekat, stoga par kapi možete staviti u difuzor i udisati pre spavanja.
 6. Probajte nešto novo
  Mnogim ženama menopauza se desi u istom trenutku kao i neki stresni periodi u životu- odlazak dece od kuće, penzija, brige o starenju, o bolesti... Ovo bi mogao biti trenutak da pronađete novu ulogu koja će vas zadovoljiti, kao što je povratak na posao, volontiranje ili upis na neki zanimljivi kurs, što će zauzvrat poboljšati vaše samopoštovanje i raspoloženje.
 7. Mislite pozitivno
  Nemojte se opterećivati stvarima koje ne možete da promenite, svojim izgledom koji se neminovno menja s godinama niti tovariti sebi nepotrebne brige. Menopauza nije nešto čega treba da se stidite i krijete, niti znači kraj života. Probajte da nađete nešto lepo i pozitivno u svakom novom danu. Ukoliko vas i dalje muče negativne misli i loše raspoloženje, znajte da nije sramota potražiti profesionalnu pomoć.

 Izvor: Sensa