Proces menopauzepodrazumeva jedan značajan ciklus promena koji je propraćen različitim, često neprijatnimsimptomima. Ukoliko tokom menopauze imate tegobe, važno je da obratite pažnju na svoje zdravlje i konsultujete se sa stručnjakom.

Sa psihološkog stanovišta, promene tokom menopauze mogu biti teške, ali sve će biti lakše ukoliko pristupite menopauzi sa pozitivnim stavom, ističu istraživanja.

Menopauzu možete shvatiti kao adolescenciju starijeg doba, nešto možda i bolje od mladosti, jer sada imate više iksustva koje vam može pomoći da ostvarite željeno i poboljšate samopouzdanje.

Menopauza može biti vreme izbora i novih otkrića - šansa koja vam pomaže da obikujete preostale godine svog života onako kako želite.

Pročitajte još:

Kako sprečiti osećaj nervoze i brige tokom menopauze: jedna moćna vežba ženama donosi radost

3 čaja koja treba da pije svaka žena u menopauzi: sprečite oboljenja, neprijatne simtome i višak kilograma

Stav sa kojim započinjete ovu tranziciju može imati veliki uticaj na vaše iskustvo menopauze, ali i na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Studije potvrđuju da negativni stavovi mogu povećati rizik od neprijatnih simptoma. Na primer, kada smo pod stresom pojačavaju se valunzi, talasi vružine, skloniji smo anksioznosti i pod stresomotežano donosimo odluke, ali i održavamo balans i zdravlje.

Sa druge strane, pozitivan stav može vam pomoći da umanjite simptome, vidite svetliju stranu ovog životnog perioda, osnažite sebe i sačuvate zdravlje.

5 saveta koiji vam mogu pomoći da budete optimističniji u menopauzi i umanjite neprijatne simptome:

1. Pazite na svoje misli

Sve je više dokaza da pozitivne misli značajno utiču na kvalitet života i zdravlje, a jedan od načina da negativne misli transformišete u pozitivne jeste pisanje dnevnika zahvalnosti. Izaberite jednu lepu svesku i na kraju svakog dana zabeležite šta je to što vas je obradovalo - počnite od najjednostavnijih stvari poput lepog jutra, sunčanog dana, susreta sa prijateljima... Nabrojite sve na čemu ste zahvalni - kad se osvrnete unazad, postoji tako puno stvari zbog kojih je važno da kažete HVALA!

2. Više se smejte

Smeh nas približava ljudima, pokreće nas ka pozitivnijim načinima razmišljanja, može stimulisati naš imuni sistem, poboljšati učenje i pamćenje i pomoći nam da se bolje nosimo sa stresorima u svom životu. Smeh je odlična pomoć u menopauzi.

3. Pronađite vremena samo za sebe

Vežbajte, hranite se zdravo, uključite tehnike opuštanja u svoju dnevnu rutinu. Ukoliko u danu pronašete samo 15 minuta za opuštanje, to će se pozitivno odratiti na vaše zdravlje. Korišćenje tenika opuštanja poput vežbanja joge, meditacije, šetnje u prirodi podstiče opuštanje mišića, smiruje um, podstiče pozitivne emocije, učenje, koncentraciju, kreativnost i može smanjiti simptome kao što su valunzi, nesanica i bol.

4. Nastavite da se družite

Socijalna podrška je ključna za zdravlje i čak vam može pomoći da živite duže. To je jedan od prvih saveta koje žene dele kada je reč o menopauzi. U ovoj fazi ženama su potrebne druge žene - prijateljice sa bogatim životnim iskustvom i mudrošću koju mogu da podele sa vama. Bliskost osnažuje!

5. Vežbajte mindfulness

Pokušajte da budete svesni (svesni i prisutni) svakog trenutka svog života. Mindfulness je praksa koja vas sprečava da brinete o neizvesnoj budućnosti (često ispunjenoj anksioznošću) ili da se bavite prošlošću (često obojenom osećajem žaljenja).

Kombinovanjem pozitivnih misli, zdravog načina života i tehnika opuštanja mogu učiniti da budete izuzetno srećni tokom menopauze.

Mindfulness (svest o sadašnjem trenutku), meditacija i vežbe disanja su tehnike koje vam mogu pomoći da bolje spavate, budete saosećajniji prema sebi, poboljšate raspoloženje i negativne misli zamenite srećnim i pozitivnim.

Izvor: Lovesensa