Menopauza je prirodan i normalan deo života svake žene, baš kao i menstruacija. Javlja se kada žene počnu da stare, tačnije kada im opadne nivo estrogena. Ovo je lista štetnih mitova o menopauzi koje je nauka opovrgla i u koje žene treba da prestanu da veruju.

1. Imate menopauzu ako imate valunge, slabo pamćenje ili dobijate na težini

Samo zato što neke žene doživljavaju valunge tokom menopauze, ne mora da znači da ćete i vi. U stvari, talasi vrućine ili drugi neprijatni simptomi mogu se javiti pre menopauze (perimenopauza). Pored toga, menopauza ne uzrokuje povećanje telesne težine i gubitak pamćenja. Verovatno ste se ugojili ili zaboravili ključeve od kuće zbog drugih faktora i starenja.

2. Menopauza uvek počinje sa 50 godina

Menopauzu možete dobiti sa 30 godina, sve zavisi od lekova koje možda uzimate, da li pušite, nekih operacija koje ste imali, ali i genetike. Iako je prosečna starost menopauze 51, žene je mogu imati u 40-im godinama.

3. Više nećete imati grčeve u menopauzi

Neposredno pre menopauze, možete osetiti bol i grčeve u predelu karlice, čak i kada nemate menstruaciju. Mišićno tkivo je građevinski blok vaše materice i može se skupiti i izazvati bol, ali uvek možete nabaviti grejač za ublažavanje bolova. Ako je bol nepodnošljiv, preporučljivo je posetiti lekara.

4. Nemoguće je zatrudneti pre ulaska u menopauzu

Što ste stariji, manja je verovatnoća da ćete zatrudneti. Međutim, žene nastavljaju da ovuliraju neposredno pre menopauze, čak i ako su izostale nekoliko menstruacija. Dakle, čak i nakon što napunite 45 godina, trebalo bi da koristite kontracepciju. Treba biti oprezan jer trudnoća u kasnijem dobu može biti opasna, posebno za žene koje pate od određenih bolesti.

5. Menopauza je bolest

Menopauza nije bolest, već poglavlje vašeg života, baš kao i pubertet. Ovo je početak druge polovine vašeg života i na to treba gledati pozitivno.

6. U menopauzi ste ako vam je izostalo nekoliko menstruacija

Potrebno je godinu dana bez menstruacije da biste bili sigurni da ste ušli u menopauzu, pa sačekajte ili koristite kontracepciju da biste izbegli trudnoću. Ako ste imali menstruaciju jedan mesec u jednoj godini, ali ste propustili nekoliko tokom te godine, onda ne možete biti sigurni da li ste zaista u menopauzi.

7. Simptomi menopauze traju zauvek

Kada dođete do menopauze, nivo estrogena vam opada, a kada se to desi, potrebno je neko vreme da se telo navikne na to jer sve ide sporo. Generalno, simptomi su najbolniji u početku (prvih nekoliko godina). Mogu trajati oko 4 i po godine nakon poslednje menstruacije, a najviše 7 godina. Ali, kao i uvek, svaka osoba je drugačija, a nekima je potrebno i kraće.

8. Menopauza izaziva depresiju

Postoji velika razlika između kliničke depresije i promena raspoloženja kao posledica menopauze. Klinička depresija je poremećaj i treba ga lečiti, dok je depresivno raspoloženje kada vas muči tuga. Ako vas muče stalne promene raspoloženja, važno je da ovo shvatite ozbiljno i potražite medicinsku pomoć.

9. Kada uđete u menopauzu, prekasno je da promenite svoje životne navike

Uvek je važno ostati i biti zdrav, u bilo kom uzrastu. Da biste to uradili, glavni prioritet je da dobijete dovoljno vitamina D i kalcijuma, smanjite konzumaciju alkohola, prestanete da pušite i uverite se da je vaše mentalno i emocionalno zdravlje na pravom putu.

10. Hormonska terapija izaziva srčana oboljenja i rak dojke

Jedan od glavnih razloga zašto su žene protiv hormonske terapije je taj što veruju da može da izazove rak dojke, bolesti srca ili moždani udar. Međutim, studije su pokazale da su žene starije od 60 godina zapravo imale velike koristi od terapije, dok one koje ne uzimaju terapiju pre 60. godine imaju veći rizik od razvoja srčanih oboljenja.

Izvor: Sensa