Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakvi izazovi očekuju svaku ženu pred menopauzu: šta je perimenopauza, koji su simptomi i kako sačuvati zdravlje

U 40 i 50 godinama u telu žene dogašaju se velike promene - evo šta vas očekuje u periodu pred ulazak u menopauzu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Pre nekoliko godina s mojim se telom počelo događati nešto što nikako nisam mogla razumeti. Patila sam od nesanice, spopadali su me napadaji panike te bih se iznenada počela znojiti. Odjednom me snašlo toliko neobičnih stvari da sam se počela osećati tužno i smeteno.

Na ručku sa prijateljicama, kad sam im nevoljko priznala što mi se događa, počele su se smejati. Naposletku smo se zajedno smejale do suza. Naime, svaka od nas imala je slične simptome, ali nijedna nije mogla ni zamisliti da joj se približava doba kad bi mogla ostati bez menstruacije jer sve smo i dalje imale redovna krvarenja i bile smo u svojim četrdesetima.

Povezane vesti

Mislile smo da se takve stvari događaju tek kad pređeš pedesetu, ne znajući da već na pragu četrdesetih žene trebaju biti svesne kako im mnoge promene u telu i raspoloženju verovatno započinju čak 10 - 15 godina pre njihove poslednje menstruacije, odnosno menopauze“, piše Katarina Wilk, autorka "Snaga perimenopauze".

Katarina Wilk poznata je švedska novinarka koja se bavi tematikom zdravlja, medicine i prehrane, pa je tim više pogodila činjenica da nije znala što je sve može snaći tokom razdoblja koje prethodi menopauzi. Počela je temeljno istraživati taj problem uvidevši da se, s jedne strane, o njemu premalo govori, a da, s druge strane, postoji mnogo protivrečnih mišljenja. Zato je odlučila ženama pružiti sveobuhvatan i lako razumljiv vodič u kojemu je, savetujući se sa svojom ginekološkinjom, spojila vlastita iskustva i spoznaje struke.

"Spisak simptoma perimenopauze gotovo je beskrajno dug i varira od žene do žene. Na primer, nepravilne menopauze, neobično jaka krvarenja, tačkasto krvarenje, nesanica, debljanje, valunzi, lupanje srca, noćno znojenje, promene raspoloženja, glavobolja, učestalo mokrenje, suva sluznice, smanjena seksualna želja, bol u zglobovima i mišićima, umor, teskoba, napadi panike...

Budući da su simptomi toliko raznoliki i u svakoga individualni, često nije lako sagledati ih u pravom svetlu. Ipak, volela bih da su već u ordinaciji opšte medicine prepoznali šta mi je kad sam se požalila na stalan umor, nesanicu, napadaje znojenja i nagle promene raspoloženja. Ali, propisali su mi tablete za spavanje i antidepresive!

Otkrivenje snage perimenopauze

Kad sam napokon sve povezala i obratila se ginepkinji, saznala sam da su sve moje tegobe imale zajednički uzrok – hormonski poremećaj zbog sve slabije funkcije jajnika. Jednostavno sam imala simptome perimenopauze“, priseća se Katarina Wilk. Dodaje da joj je nakon odlaska gineškinji konačno pao velik teret sa ramena.

Počela je istinski spoznavati kako, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočavaju, žene poseduju neverovatnu snagu. To ju je nadahnulo da osmisli ohrabrujući pojam perimenopower (složenica engleskih reči perimenopause + power; perimenopauza + snaga) odnosno perimenosnaga.

"Najpre valja shvatiti da hormoni imaju verovatno najveći uticaj na naše zdravlje i raspoloženje i da je telo svojevrstan stroj koji treba održavati kako bi i hormoni normalno funkcionisali. Uz savetovanje sa ginekologom, ključno je dobro spavati, zdravo jesti i vežbati“, ističe autorka knjige Snaga perimenopauze.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj