Severnoamerički Indijanci koristili su ovu biljku kao lek protiv zmijskog otrova i kod porođajnih bolova, a danas je jedan od najboljih lekova u menopauzi, piše Lovesensa.

Crni kohoš reguliše simptome menopauze tako što utiče direktno na mozak. Sadrži u sebi luteinizirajući hormon koji podstiče stvaranja ravnoteže između estrogena i progesterona, tako da je naročito povoljna za žene sa hormonskim disbalansom. Crni kohoš pozitivno utiče na krvnesudove i tako pomaže u sprečavanju valunga (talasa vrućine), noćnog znojenja, slabog libida, nesanice i promena raspoloženja.

Stručnjaci ističu da se redovnim konzumiranjem crnog kohoša može smanjiti rizik od slabljenja gustinekostiju u menopauzi. Fitoestrogeni iz ove biljke vezuju se za kosti i omogućavaju vezivanje kalcijuma i bolju mineralizaciju kostiju. Takođe, smanjuje bolove u materici tokom menstrualnog ciklusa i sprečava glavobolje.

Suplementi crnog kohoša u Americi su najprodavaniji lek protiv tegoba u menopauzi, a mnoge žene ističu da im je ova biljke pomogla da izbegnu neprijatne bolove i nagle promene raspoloženja. Biljka može da se koristi u vidu suplemenata, biljnih preparata i tinktura.

Spas u menopauzi! Ova biljka je odličan lek za žene: sprečava bolove u materici i reguliše hormone
Foto: Shutterstock spas-u-menopauzi-ova-biljka-je-odlican-lek-za-zene-sprecava-bolove-u-materici-i-regulise-hormone2

Čaj od crnog kohoša kuva se tako što se 20 g osušene biljke (korena) kuva 10 minuta u 1 litar vode. Dobijeni čaj procedite i čuvajte u frižideru. Konzumira se 3 šolje dnevno.

Crni kohoš se ne preporučuje osobama koje imaju probleme sa jetrom, osobama koje su u prošlosti imale tumor zavistan od estrogena (rak jajnika, dojke), trudnicama i ženama koje koriste kontraceptivne pilule (smanjuje dejstvo pilula).

Napomena: Pre upotrebe čaja od crnog kohoša, tableta ili preparata, obavezno se konsultujte sa lekarom!

Izvor: Lovesensa