Estradiol je hormon koji spada u grupu estrogena i važan je faktor za žensko reproduktivno zdravlje. I muškarci i žene imaju određeni nivo estradiola u telu, s tim da je kod što žene imaju uvek viši nivo ovog hormona u odnosu na muškarce.

Glavna funkcija estradiola u ženskom telu je sazrevanje, a zatim održavanje i funkcionisanje reproduktivnog sistema. Tokom menstrualnogciklusa povećava se nivo estradiola i uzrokuje sazrevanje i oslobađanje jajnećelije i utiče na zadebljanu sluznicu materic ekako bi se jajna ćelija mogla implentirati.

Pročitajte još:

6 ZNAKOVA DA HORMONI NEGATIVNO UTIČU NA MENTALNO ZDRAVLJE ŽENE: Evo kada je povećan rizik od hormonalnog disbalansa

ZBOG OVOG HORMONA SE BRZO GOJITE I LOŠE SPAVATE: Kako da znate da li vam je povišen kortizol - hormon stresa

Ovaj hormon se prvenstveno proizvodi u jajnicima, a njegov nivo počinje značajno da opada u menopauzi. Kod muškaraca ovaj hormon je zadužen za održavanje zdravlja kostiju i regulisanju kiseonika u mozgu. Iako je muškarcima dovoljan znatno niži nivo ovog hormona, i dalje je potreban za zdravo funkcionisanje organizma.

Koji se simptomi javljaju ako je estradiol povišen?

Previše estradiola kod žena najčešće se povezuje sa pojavom akni, zatvorom, gubitak seksualne želje, depresivno raspoloženje, nagle promene raspoloženja gojaznost, promene u menstrualnom ciklusu. Izuzetno visok nivo estradiola može povećati rizik od karcinoma materice i dojke i kardiovaskularnih oboljenja.

Nedostatak, odnosno izuzetno nizak nivo estradiola usporava rast i razvoj kostiju što kod odraslih može povećati rizik od osteoporoze, a kod devojčica može odložiti pubertet.

Efekti estradiola se jasno vide kod žena u menopauzi. Tokom ovog procesa, žene prirodno imaju niži nivo estradiola jer ga jajnici više ne proizvode, što dovodi do izostanka menstrualnog ciklusa. Ova hormonskapromena često uzrokuje promene raspoloženja, suvoću vagine, talase vrućine (valunge) i noćno znojenje - simptome koji su često povezani sa menopauzom.

Napomena: Ukoliko primećujete simptome hormonskogdisbalansa, neophodno je da se obratite lekaru.

Izvor: Lovesensa