Bez sumnje, menopauza je jedno novo poglavlje u životu žene, koje sa sobom nosi brojne tegobe, ali i izazove, strahove, preispitivanja. Neke žene su srećne jer više neće morati da se muče sa menstruacijom, dok su druge užasnute, shvataju to kao siguran znak starosti, misle da više neće biti privlačne svom partneru...Zapravo mnogo žena je zbunjeno ili čak prestrašeno ovom novom fazom koja nastupa u njihovim životima i da ne zna tačno kako da se nosi sa svim tim.

Ključna je promena razmišljanja i doživljaja sebe. Menopauza ne znači kraj, naprotiv označava novi početak, ponovno rođenje potpuno nove vas. Što pre to osvestite, život će vam postati mnogo lepši i jednostavniji.

Prvi korak ka promeni načina na koji razmišljate jeste da naučite da volite sebe onakvim kakvi jeste i da prihvatite novu fazu života u kojoj se nalazite. Tajna je da prihvatite svoj život, a ne da bežite od njega.

Postavite sebi nekoliko pitanja:

• Da li se osećate neprivlačno?

• Mislite li da je život kakav ste nekada poznavali gotov?

• Da li vidite menopauzu kao početak kraja?

• Mislite li da vas partner više ne smatra privlačnim?

• Ako nemate partnera, da li mislite da ste sada prestari da ga nađete?

• Da li se više bavite svojim neuspesima nego dostignućima?

Ako ste odgovorili potvrdno na više od tri pitanja, evo šta možete da uradite:

Posvetite se sebi

Provedite neko vreme analizirajući šta su vaši prioriteti i vrednosti u ovom trenutku života. Možda su mnogo drugačiji od onoga što su bili pre deset godina. Nađite vremena da ponovo upoznate sebe, kao i vremena da se smejete i delite prijateljstva i negujete svoj smisao za humor.

Naučite da se opustite

Simptomi menopauze mogu biti izuzetno stresni za žene, stoga će vam značiti da naučite tehnike opuštanja. Pokušajte da nađete sat vremena svakog dana. Šetajte, radite jogu, pilates, meditirajte… Šta god vam prija i pomaže da se osećate bolje.

Vodite dnevnik

Umesto da samo mislite na svoje greške, beležite svoja dnevna i životna dostignuća, bila ona velika ili mala. Zapišite na koji uspeh na poslu ste najponosniji, koliko ste ponosni na svoju decu, unuke ili nekog od člana porodice… Razmišljanje o uspesima pomaže da se podigne poljuljano samopouzdanje. Svake nedelje čitajte svoju svesku i čestitajte sebi na tome što ste dobro uradili i koliko se dobro nosite sa svim.

Pričajte sa drugim ženama

Otvoreno porazgovarajte sa prijateljicom, koleginicom ili komšinicom koja takođe prolazi kroz menopauzu. Pomozite jedna drugoj, ohrabrite se. Iznenadićete se koliko će vam značiti da znate da niste sami, da se ne osećate samo vi tako, već i mnoge druge žene.

Razmišljajte kao optimista

Ako ste optimista u pogledu budućnosti, to će vam mnogo verovatnije doneti pozitivne rezultate nego razmišljanje o negativnom. Isticanje loših strana stvara samo dodatni pritisak, nervozu, anskioznost. Stoga pokušajte da formirate živu sliku o svom srećnom životu, o osobi koja je i dalje privlačna, aktivna, koja je zadovoljna, sigurna u sebe. Njoj se dešavaju samo lepe stvari, zabavlja se, radi ono što voli, vidi sebe kao uspešnu, voljenu, nasmejana je… Zamislite sebe kao takvu, vizuelizujte tu sliku i hrabrno zakoračite u svoj novi život! Zapamtite da ako se osećate dobro i lepo u svojoj koži, mnogo je veća verovatnoća da će ljudi pozitivno reagovati na vas.

Izvor: Sensa