Menopauza je period u životu žene kada dolazi do promana u hormonskom balansu, metabolizam se uglavnom usporava, dolazi do naglih promena raspoloženja, ali se povećava rizik od gojaznosti. Sa dolaskom menopauze pravo je vreme razmisliti u promenama navika kada je reč o ishrani i fizičkoj aktivnosti kako bismo sačuvali fizičko i mentalno zdravlje, ali i željenu figuru tela.

Grickalice najčešće predstavljaju izazov kada je reč o promeni zdravih navika. Jedan od najvećih faktora gojaznosti jeste konzumiranje nezdrave hrane za užinu, poput čokolada, slatkiša, čipsova, gaziranih i slatkih napitaka itd. Ova hrana je puna šećera, veštačkih aroma, hemikalija, sadrži previše soli i nepovoljno utiče i na zdravlje i lepotu. Donosimo vam ideju o 3 zdrave grickalice koje su savršen izbor za period menopauze:

Orašasti plodovi - Savršen su izvor energije jer su bogati proteinima. Na primer, orasi sadrže omega 3 masne kiseline i odlični su za vašu kosu i kožu. Brazilski orasi su odlični za hormone, kožu i protiv starenja. Takođe, bademi su odliačn izvor proteina, sadrže vitamin E i bogati su kalcijumom i magnezijumom. Lešnici su takođe sjajan izvor proteina i vlakana. Važno je da sa orašastim pldovoima budete oprezn kada je reč o količini, jer u velikim količinama mogu loše uticati na zdravlje i uzrokovati gojaznost. Otprilike se preporučuje šaka orašastih plodova, najpre baema, dok brazilski orah je dooljan u količini jedan do dva ploda.

Semenke bundeve - pune kvalitetnih ulja koja će pomoći vašim zglobovima, podstaći funkcionisanje mozga, a takođe su pune magnezijuma, kalcijuma i cinka. . Osim za grickanje, semenke bundeve možete koristiti i u raznim jelima, poput salati ili čorbi.

Sušeno voće - Sušeno voće sadrži puno šećera, pa je važno da da ga jedete u malim količinama. Sušene šljive su na primer odlične za varenje i borbu protiv zatvora. Možete uvek imati malo sušenog voća u torbi kako biste užinali nešto zdravo i slatko.

Iako navedene namirnice takođe mogu biti kalorične, one su svakako bolji i zdraviji izbor od krofni, kolača, čipsa i keksa.

Izvor: Sensa