Virak je izuzetno lekovita biljka koja se posebno preporučuje ženama zbog reproduktivnog zdravlja, kao i ublažavanje naprijatnih simptoma u PMS-u i tokom menopauze. Sadrži flavonoide, organsku kiseline, tanin, fitosterine, salicilnu kiselinu, eterično ulje i vitamin C.

Najčešće se virak preporučuje ženama u menopauzi ili onima koje planiraju trudnoću, jer reguliše hormone, podstiče rast progesterona, dovodi do regulisanja ciklusa i ublažava neprijaten simptome. Stručnjaci za lekovite biljke smatraju da virak čak može pomoći i da se oslobodite viška kilograma.

Pije se kao prirodna pomoć kod cista, menstrualnih grčeva i bolova, mioma, upale jajnika i deluje protivupalno sprečavajući hormonske oscilacije u menopauzi da nepovoljno utiču na zdravlje. U periodu perimenopauze i menopauze reguliše ublažava napade mučnine, smanjuje rizik od velike neravnoteže hormona i od naglih promena raspoloženja.

Najčešće se koristi čaj od virka, kao i kapi, odnosno tinktura od ove lekovite biljke za žensko zdravlje.

Čaj se priprema tako što jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Konzumirajte dve šoljice dnevno.

Tinktura ili kapi od virka u kućnim uslovima se pripremaju tako što 150g nadzemnog dela biljke ubacite u 0,5 litara kvalitetne domaće rakije. Najbolje je da napravite tinkturu u staklenoj tegli i držite je na toplom mestu oko 40 dana. S vremena na vreme promućkajte.

Kada prođe 40 dana procedite tečnost i stavite u flašice sa kapaljkom ili pipetom radi doziranja. Tinkturu držite na tamnom mestu u sobnoj temperaturi. Najčešće se dozira tako što 20 kapi tinkture razmutite u čaši hladnoj vod ei popijete jendom dnevno. Napomena: Za doziranje tinkture najbolje je konsultovati stručnjaka.

Izvor: Sensa