Mnogi se plaše procesa starenja i zrelosti, ali zapravo život žene nakon 45 godine pun je neveovatnih otkrića, objasnila je i psiholog Viktorija Labokajte. Odjendom prestajemo da budemo opterećeni trendovima, umesto iluzija interesuje nas život u sadašnjosti, i mnoge žene prestanu da se opterećuju sitnicama koje su im nekada predstavljale najveći problem. Kada osvestite koliko sjajnih stvari donosi zrelo doba, sede prestaju da vam smetaju, već postaju vaša snaga. Sada imate i priliku da menjate boju kose i više eksperimentišete.

Počinjemo više da brinemo os vom zdravlju i telu, jer telo daje jasnije i preciznije signale i pobune kada mu nešto ne prija. Počinjemo više da brinemo o sebi, a to je jedan od najdubljih dokaza ljubavi. U zrelim godinama postajete svesni da sebe treba često staviti na vrh prioriteta. To nije egoizam, već potreba. Ako ne volite dovoljno sebe, kako ćete pružiti ljubav drugima?

Na prošlost uglavnom gledate kao na zbir prelepih uspomena, i shvatate da je to prošlo. Ne živite u davnim godinama, već ste prisutni SADA i OVDE, a u prošlost zavirite kada vam je potrebno neko iskustvo kao lekcija, ili vam treba neka lepa uspoemen akao nadahnuće. To je još jedna super moć koju ima zrela žena. Žene koje su zrele i samosvesne od 45 godine počinju više da prihvataju sebe, svoju prirodu i znaju kako da iznova sebe više zavole.

Iako ste u mladosti mislili da seks u zrelom dobu gubi draž, on zapravo postaje još lepši, intimniji - savršena razmena energije. Sada znate šta želite i ne opterećujete se nebitnim stvarima, već prosto uživate. Još jedan blagoslov u ovim godinama jeste što nemate više vremena i nerava za romantične igrice, već ste svesni šta je ljubav, a šta iluzija i manipulacija - iskustvo vas je puno naučilo. Morali ste više puta da pametne kako biste se uzdigli, ali sada ste na vrhu.

Shvatate konačnost svakog resursa - vremena, snage, zdravlja, energije, vere i nade. Nekada davno o tome uopšte niste razmišljali. Ne možete da ulažete vreme i energiju u nezanimljive aktivnosti, dosadne ljude, beznadežne ili destruktivne odnose. Definišu se vrednosti, postavljaju se merila. U vašem životu više nema slučajnih i promašenih suseta. Tu su samo bliski ljudi, ali ste otvoreni za nova poznanstva i brzo prepoznajete darove sudbine, ali i ljude koje ne žellite u svom životu.

S godinama osećamo manje tenzija i više zahvalnosti. Gledajući unazad, vidimo mnogo dobrih stvari i razumemo koliko smo često imali sreće - niste ništa izgubili, ništapro pustili, jer sada ste ovde, baš takvi kakvi jeste, magični. Plan za naredne godine je jednostavan. Ne borim se ni za šta. Uživam u onome što imam, zahvalna sam i na miran način se razvijam, bez stresa. Slušam svoje istinske želje koje postaju nekako jednostavnije i jasnije. Trudim se da više boravim u prirodi i provodim vreme sa ljudima koji su mi prijatni. Nakon 45. godine pred vama je samo jedan put, a to je pravi duhovni i emotivni razvoj.

Možda još niste osvestili ove lepote zrelog doba, ali ako počnete da se fokusirate na dobre stvari i na one na kojima ste zahvalni, počnete više da verujete sebi i brinete se o svom zdravlju, umu i duhu - magija će se zaista i dogoditi.

Izvor: Sensa