Određene promene u načinu života mogu ublažiti simptome menopauze, kao što je uklanjanje kofeina. Naime, ovi napici mogu da pogoršaju neke simptome menopauze, pa zašto ih ne biste zamenili šoljicom biljnog čaja?

Ispijanje biljnih čajeva na početku perimenopauze donosi zdravstvene prednosti, u zavisnosti od lekovitosti svake biljke. Takođe su odličan izvor vitamina i minerala. Dnevna doza biljnog čaja mogla bi da ima blagotvoran efekat na hormonalne promene koje doživljavate, od umirivanja problema sa varenjem do ublažavanja nesanice i umirivanja anksioznosti.

Ovih 10 biljnih čajeva pomoći će vam kod simptoma perimenopauze.

1. Čaj od sladića - Čaj od sladića je sladak, pa ako žudite za slatkišima, pokušajte da popijete šolju čaja. Takođe ima visok sadržaj fitoestrogena, biljnog estrogena koji može pomoći u balansiranju simptoma niskog estrogena. Čaj od sladića može pomoći u smanjenju pojave valunga i njihovog trajanja kod žena u menopauzi.

Takođe može imati efekte slične estrogenu i biti od koristi za zdravlje disajnih puteva i smanjiti stres. Sladić se koristi u malim dozama za ublažavanje stresa u menopauzi, pomaže u promovisanju zdravih nivoa kortizola i balansiranju hormona, ali ne i kod žena sa visokim krvnim pritiskom. Čaj od sladića je veoma opuštajući i pomaže u održavanju nervnog sistema. Dodajte malo meda ako vas muče probavne smetnje i izgnječite semenke komorača, prelijte ključalom vodom i procedite u šolju ili dodajte čaj od nane.

2. Čaj od đumbira - dobar je za varenje, tako da može da kontroliše manje poznate simptome menopauze, kao što su mučnina, povraćanje ili nelagodnost u stomaku. Takođe može pomoći u ublažavanju stresa i anksioznosti u menopauzi. Đumbir ima antiinflamatorno dejstvo , pa bi mogao biti koristan ako patite od bolova u zglobovima. Ako imate vremena, pokušajte da napravite svoj čaj od đumbira. Uzmite komad svežeg đumbira, ogulite ga, iseckajte ili narendajte, stavite u šerpu u koju ste dodali šolju vode i ostavite da se krčka oko 10-15 minuta. Zatim procedite i dodajte malo meda ili malo limunovog soka. Takođe je odlično piće ako ste prehlađeni.

3. Zeleni čaj - Zeleni čaj je odličan jer ima malo kofeina. Dakle, ako pokušavate da odustanete od običnog čaja, a i dalje žudite za dozom kofeina, zeleni čaj je odličan izbor za vas. Studija iz 2009. je pokazala da zeleni čaj može biti efikasan u jačanju kostiju i smanjenju rizika od preloma, posebno kod žena u menopauzi. Zeleni čaj je pun antioksidanata koji su odlični za zaustavljanje starenja. Takođe smanjuju upalu, pomažu u gubitku težine i sprečavaju bolesti srca i mozga. Ubrzavaju metabolizam, pomažu u borbi protiv povećanja telesne težine u menopauzi na koju neke žene teško mogu da utiču.