Simptomikoji se najčešće javljaju u menopauzisu valunzi, pojačano znojenje, nesanica, gubitak libida i nagle promene raspoloženja. Većinu neprijatnihsimptoma u menopauzi moćete ublažiti izbalansiranom ishranom i konzumiranjem namirnica koje su bogate vitaminima, mineralima i proteinima.

Evo koja hrana u menopauzi pomaže u regulisanjuhormona, jača imunitet i smanjuje rizik od oboljenja:

Pročitajte još:

KAKO SAČUVATI ZDRAVLJE U MENOPAUZI: 5 pravila koje treba da poštuje svaka žena

30 SKRIVENIH SIMPTOMA MENOPAUZE I 10 SAVETA KAKO DA SAČUVATE ZDRAVLJE: Evo šta svaka žena u zrelim godinama treba da zna

1. Jedite namirnice bogate kalcijumom

U menopauzi se povećava rizik od smanjenja gustine kostiju i osteoporoze. Zato je važno da provodite vreme na Suncu i dobijate dovoljnu količinu vitamina D, ali i konzumirate namirnice bogate kalcijumom: jogurt sa nižim procentom masti, sok od pomorandže, brokoli, losos, sardina, tofu. Ukoliko imate problema sa kostima ili osećate bolove, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.

2. Unosite više omega 3 masnih kiselina i vitamina B

Omega-3 masne kiseline i vitamini B su ključni za zdravo funkcionisanje mozga i nervnih ćelija. Takođe, mogu pomoći regulisanju promenama raspoloženja praćenim menopauzom. Jedite laneno seme, orahe i masnu ribu kao što su tuna, skuša i losos jer su izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama. Preporučuje se da u svoju ishranu uvrstite i jela od sočiva.

3. Isprobajte mediteransku dijetu

Mediteranska dijeta sastoji se od voća, povrća, integralnih žitarica, ribe i maslinovog ulja. Ovaj način ishrane ppomaže da skinete masne naslage, čuva zdravlje srca, smanjuje znojenje i valunge i stabilizuje nivo estrogen i nivo šećera u krvi.

4. Hrana koju treba izbegavati tokom menopauze

Izbegavajte namirnice koje su bogate šećerom i nezdravim mastima jer mogu ugroziti hormonsku neravnotežu i povećati neprijatne simptome u menopauzi. Izbacite iz ishrane slatkiše, aditive i konzervanse.

Izvor: Lovesensa