Menopauza je životni period sa kojim se suočava svaka žena. U ovom dobu folikularna aktivnost jajnika se smanjuje i menstruacija prestaje. Uglavnom žene oko 50-ih godina ulaze u menoopauzu, a dijagnoza meniopauze uspostavlja se 12 meseci nakon poslednje menstruacije. Postoje razni simptomi sa kojima se žena suočava u menopauzi, ali kada se pojave ova 4, to je jasan znak da ste u ovom periodu:

1. Talasi vrućine i noćno znojenje - Ovo su najčešći simptomi, a do 85% žena koje prolaze kroz menopauzu dožive ih u nekom trenutku. Mogu da počnu do 15 godina pre menopauze i obično se javljaju oko perioda menstrualnog ciklusa. Oni imaju tendenciju da se pogoršaju kada žena ima poslednju menstruaciju. Tada su talasi najjači i mogu narušavati kvalitet života većina žena traži medicinsku pomoć ako su talasi jaki - izazivaju znojenje i mogu izazvati nelagodnost.

2. Suvoća vagine i bolan odnos - Drugi simptom je suvoća vagine ili bolan odnos, a to se dešava kod oko četvrtine žena, uglavnom u kasnoj tranziciji u menopauzu. Za razliku od valunga, simptomi suvoće vagine ne nestaju tokom vremena. Oni mogu ostati isti ili se pogoršati, pa im je često potreban tretman. Kada ovo osetite, važno je da posetite ginekologa.

3. Poteškoće sa spavanjem - Loš san je često uzrokovan noćnim znojenjem. Otprilike trećina žena će doživeti prtobleme sa snom tokom menstrualnog ciklusa, čak i pre nego što počnu da preskaču cikluse i uđu u tranziciju menopauze.

4. Loše raspoloženje - Najčešće se javlja kod žena neposredno pred kraj menstrualnog ciklusa. Žene koje ranije nisu patile od depresije su takođe u riziku. Do četvrtine žena će doživeti simptome negativnog raspoloženja. Dakle, ako se osećate neobjašnjivo tužno kada se menstruacija završi, možda vam hormoni otežavaju život. Takođe, kada primetite da vam je mentalno zdravlje narušeno, neophodno je da se obratite lekaru.

Izvor: Sensa