Istraživanja pokazuju da se za žene koje kasniju uđu u period menopauze, smanjuje rizik od moždanogudara, piše Lovesensa.

Dokazano je da ukoliko su žene i dalje u ciklusu plodnosti, između 36 i 40 godine, više su zaštićene od moždanog udara i angine pektoris.

Lučenje estrogena smanjuje se u menopauzi, a ovaj hormon takođe predstavlja vid zaštite od kardiovaskularnih oboljenja. Estrogen pomaže da krvni sudovi ostanu fleksibilni i na taj način se odražava normalno funkcionisanje krvotoka.

Istraživači sa Univerziteta u Floridi analizirali su ovaj podatak na preko 3 000 žena starijih od 60 godina. Kao parametre razmotrili su u kojim godinama su ispitanice dobile prvu menstruaciju, kao i kada su ušle u menopauzu. Žene su bile podeljene u dve grupe, u zavisnosti da li je između prvog i poslednjeg perioda prošlo 30 ili više godina, ili je taj period bio manji. Takođe, učesnice su bile upitane da li su imale srčane bolesti ili neki vid oboljenja krvnih sudova.

Dobijeni rezultati pokazali su da dugotrajni reproduktivni period života značajno smanjuje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnihbolesti. Svaka dodatna godina reproduktivnog doba smanjila je rizik od ovih problema za 3 odsto. Autor studije ovaj efekat pripisao je kardioprotektivnoj snazi estrogena.

Ova studija je značajna jer lekari sada mogu utvrditi i verovatnoću za nastajanje kardiovaskularnih bolesti kod žena na osnovu dužine njihovog reproduktivnog perioda života, a ne samo na osnovu starosti.

Izvor: Lovesensa