Ne postoji hrana koja može u potpunosti izlečiti ili sprečiti neko oboljenje, ali određene namirnice imaju veliki značaj u smanjenju rizika od opasnih ginekoloških oboljenja i poremećaja hormona, piše Lovesensa.

Erma Levi iz Centra za karcinom MD Anderson Univerziteta u Teksasu napravila je listu namirnica koje smanjuju rizik od pojave karcinoma kod žena.

Zdrav i izbalansiran način ishrane zasniva se na voću, povrću, žitaricama celog zrna i lagumima, odnosno namirnicama koje telu pružaju vitamine, minerale i antioksidante. Takođe, ove namirnice održavaju balans hormona i smanjuju rizik od prekomerne težine.

"Prekomerna težina povećava hormone u telu i uzrokuje hormonsku neravnotežu. Kada hormoni u telu ostaju "neiskorišćeni", mogu da podstaknu razvoj ćelija raka, uzrokujući karcinom dojke ili jajnika.

Evo kojih 6 namirnica treba da se nađu u jelovniku svake žene:

1. Sočivo

Ova mahunarka bogata je vlaknima koji smanjuju rizik od kolorektalnog karcinoma. Vlakna podstiču proizvodnu određenih jedinjenja u crevima koja sprečavaju razvoj ćelija raka.

2. Beli luk

Sadrži mangan, vitamin B 6, vitamin C i selenium. Istraživanja pšokazuju da beli luk sprečava nastanak ćelija raka, naročito kod karcinoma stomaka, dojki i creva.

3. Zeleno lisnato povrće

Tamnozeleno lisnato povrće kao što su prokelj, spanać i brokoli, bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima i fitohemikalijama. Redovnom konzumacijom ovog povrća regulišu se hormoni, podstiče se zdravlje creva, smanjuje se rizik od prekomerne težine, rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

PageBreak

6 namirnica koje treba da jede svaka ŽENA: smanjuju rizik od hormonskih oboljenja i karcinoma
Foto: Shutterstock 6-namirnica-koje-treba-da-jede-svaka-zena-smanjuju-rizik-od-hormonskih-oboljenja-i-karcinoma3

4. Paradajz

Sadrži likopen, moćni antioksidant koji smanjuje rizik od oboljenja dojki, pluća i stomaka. Likopen sadrže i lubenica i ružičasti grejpfrut, ali ga najviše ima u paradajzu.

5. Grožđe

Najzdarvija komponenta grožđa jeste antioksidant resveratrol koji pozitivno utiče na zdravlje dojki, jetre, stomaka i limfnog sistema. Najviše resveratrola nalazi se u kožici grožđa.

6. Crni luk

Bogat je antioksidantom koji se naziva kvercetin i koji smanuje rizik od upalnih procesa u organizmu. Pozitivno utiče na zdravlje creva i jetre.

Dodatni saveti stručnjaka za prevenciju oboljenja kod žena:

  • jedite voće i povrće različitih boja i varijacija
  • žitarice od celog zrna
  • koristite biljne proteine
  • ograničite konzumiranje crvenog mesa
  • izbacite iz ishrane prerađeno meso
  • ograničite unos soli
  • ograničite alkohol
  • izbegavajte pića puna šećera i energetska pića

Izvor: Lovesensa