San ima neverovatan značaj za pravilno fuiunkcionisanje mozga, a istraživanja pokazuju da nedostataksna znatno povećava rizik od Alchajmerove bolesti, piše Lovesensa.

Istraživački tim Univerziteta u Bostonu koji je vodila doktorka Laura Levis, došao je do zaključka da nedostatak sna povećava rizik od Alchajmerovebolesti. Istraživanje je vršeno na ispitanicima koji nisu spavali celu noć, a na njihovom primeru je dokazano da manjak sna povećava rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Čitav san sastoji se od nekoliko faza. Prvo, kada zaspimo, započinje faza laganog spavanja, zatim prelazimo u fazu dubokog sna, a na kraju i na fazu brzog sna, koja se, između ostalog, manifestuje brzim pokretima očiju ispod zatvorenih kapaka (faza tokom koje vidimo snove ). Zato snove najčešće viđamo ujutro, neposredno pre nego što se probudimo.

Istraživači su otkrili da se proces detoksikacije mozga, koji su tako pomno tražili, odvija tokom faze dubokog sna. Njihova zapažanja pokazuju da se tokom ove faze moždani neuroni prebacuju u sinhroni režim (što se ne dešava tokom budnosti). Neuroni se uključuju i isključuju poput sićušnih sijalica zajedno, a kada se isključe, mozgu će trebati mnogo manje kiseonika nego inače (baš kao što isključujemo svetlost u kući, drastično smanjujemo potrošnju električne energije).

U tom trenutku mozgu je potrebno manje kiseonika nego obično, smanjuje se količina krvi koju dobija, što mu omogućava da uđe u cerebrospinalnutečnost, koja "ispira" toksine poput beta-amiloida.

Toksini se nakupljaju u mozgu tokom budnosti i vremenom povećavaju rizik od Alchajmerove bolesti. Kako se ispostavilo, fazu dubokogsna prate "naleti" cerebrospinalne tečnosti, koja ispunjava mozak, zatim se povlači, ispirajući iz njega toksine svaki put - gotovo kao u veš mašini.

Jedini način da se aktivira ovaj proces je prelazak u fazu dubokog sna, a taj prelaz se, zauzvrat, dešava samo nekoliko sati nakon što zaspite - ne možete u ovu fazu da uđete tokom dnevne dremke.


Kada malo spavamo, osećamo se slabo, malaksalo, opada nam energija. Takođe, nedostatak sna loše utiče na raspoloženje, a naročito se nagativno odražava na mentalno i fizičko zdravlje. Dozvolite vašem telu i mozgu da se odmori i na pravi način izvrši prirodne biološke procese i pokrene svoje mehanizme koji nas štite od oboljenja.

Izvor: Lovesena