Ako se približavate svojim pedestim godinama, sigurno ste primetili da vam se telo uveliko promenilo, da više ne možete da jedete šta god želite, a da se to ne primeti, da lakše dobijate kilograme I mnogo teže mršavite. Postoje neke navike koje biste mogli da promenite, a teču se ishrane. Osim redovne fizičke aktivnosti, preporučuje se da jedete hranu koja je dobra za vaše telo kako biste bili u najboljoj mogućoj formi. Jer starenjem se metabolizam usporava. To dovodi do umora, povećanja telesne mase, gubitka kose…. Promena navika u ishrani može biti efikasan način da osigurate da vaš metabolizam ostane stabilan.

Evo koje 4 namirnice treba obavezno da se nađu na vašem tanjiru.

Stavljajte ljutu papriku hranu

Dodavanje ljute paprike u jela može vam pomoći da ubrzate metabolizam, pokazuju istraživanja. Pokazalo se da kapsaicinoidi koji se nalaze u ovom povrću imaju značajnu ulogu u održavanju metaboličkog zdravlja, posebno kada je u pitanju gubitak težine kod gojaznih osoba.

Konzumirajte više đumbira

Ova sjajna namirnica ima antiinflamatorno dejstvo, smanjuje krvni pritisak, deluje stimulišuće na gastrointestinalni trakt i pomaže u održavanju glukoze u krvi. Antioksidanti koje sadrži bore sa posledicama oksidativnog stresa i usporavaju starenje. Prema istraživanjima, đumbir poboljšava termogenezu (sagorevanje kalorija) što može da pomogne gubitku težine kod gojaznih.

Jedite više ovsa

Ovas i druge integralne žitarice su važne za održavanje zdravog metabolizma. Ovas može da nas duže drži sitima i da pomogne u sagorevanju više masti. To je zato što sadrži skrobi koji hrani dobre bakterije u crevima, a to pomaže održavanju crevne ravnoteže. Zdrava creva imaju značajnog udela u držanju apetita pod kontrolom, naročito posle 50. godine.

Slobodno uživajte u crnoj čokoladi

Prema rezulatima studije iz 2018. godine, ljudi koji su dnevno konzumirali 2 g tamne čokolade koja sadrži 70% kakaoa, tokom 6 meseci imali su bolji metabolizam glukoze u odnosu na osobe koje su konzumirale 2 g čokoladnog mleka za isto vreme. Međutim, iako crna čokolada ima svojih prednosti, važno je biti umeren i jesti isključivo onu od 70% kakaoa ili više. Što manje kakoa, to više šećera.

Izvor: Sensa

.