Drevni Indijanci bavili su se prirodnom i spiritualnom medicinom, a u lečenju koristili su celovito posmatranje oboljenje, kroz podjednako tumačenje duha i tela. Smatrali su da nisu sve bolesti povezane isključivo sa fizičkim tegobama i nedostacima, već i sa stanjem duše.

Pročitajte još:

Kako su se lečili severnoamerički Indijanci: 30 prirodnih lekova za razna oboljenja

Kako da se lečimo medicinom američkih Indijanaca: drevne terapije sa lekovitim biljkama u borbi protiv bolesti

Njihova ishranazasniva se na prirodnim i hranljivim namirnicama, a neke tajne njihove zdrave ishrane možemo primeniti danas. Evo koje namirnice su koristili Indijanci u ishrani, a mi često zanemarimo njihovo blagotvornodejstvo:

Predstavljamo vam spisak od 5 namirnica koje su drevni Indijanci koristili, a nama su lako dostupne:

1. Kukuruz

Kukuruz je bogat vitaminima C i Km vlaknma, fitohemikalijama i vitaminom B. Jedna od fitohemikalija iz kukuruza, kriptoksantin, može smanjiti rizik od upalnih procesa u organizmu, pokazuju studije. Kukuruz možete koristiti u raznim jelima kao što su čorbe, pirinač, kukuruzni hleb, salate, ali možete ga jesti i za užinu kao pečenog ili skuvanog.

2. Bobičasto voće

Indijanci su u ishrani koristili divlje bobice kao što su šumske kupine i jagode, borovnice i maline. Istraživanja pokazuju da bobičasto voće sadrži vlakna, vitamine, minerale, a lekovito dejstvo ovog voća smanjuje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih oboljenja. Kupina i malina imaju najviše vlakana u sorti ovog voća, a šolja jagoda sadrži više vitamina C nego što nam je neophodnod a unesemo u jendom danu. Bobičasto voće je bogato antioksidantima i pomaže u procesu detoksikacije i mršavljenja. Možete od njega cediti sok i praviti razne poslastice, ali ćete najbolji efekat po zdravlje postići ako ih konzumirate u svežem stanju.

PageBreak

5 NAMIRNICA KOJE SU U ISHRANI KORISTILI STARI INDIJANCI: Čuvaju srce, puni su vitamina i čiste telo od toksičnih materija
Foto: Shutterstock namirnica-ishrana-indijanci-srce-puni-su-vitamini-detoksikacija_249399838

3. Bundeva

Bundeva je bogata kalijumom, vlaknima i ima visok nivo vitamina A. Bogata je antioksidantom beta karotenom, pa pomaže da usporite proces starenja, smanjuje rizik od dijabetesa tia 2. Krem čorba od bundeve savršen je izbor za ručak, a možete uživati i u užini od pečene bundeve.

4. Pečurke

Često zanemarujemo lekovito dejstvo koje imaju pečurke, a one su pune antioksidanata koji uništavaju slobodne radikale i smanjuju rizik od bolesti srca i raka. Lako dostupni šampinjoni puni su antioksidanata, ali jedna su od retkih namirnica koje sadrže vitamin D. Pečurke možete koristiti u raznim kulinarskim eksperimentima - priprema čorbi, pita, salata, u kombinaciji sa raznim pečenim jelima, a savršene su u grilavnom stanju uz zelenu salatu.

5. Pasulj

Mahunarke su izuzetno bogate vlaknima, odličan su izvor kalijuma, vitamina B i folne kiseline za jačanje kardiovaskularnog sistema. Takođe su odličan izvor proteina sa niskim sadržajem masti i pozitivno utiču na nivo holesterola. Kuvani psulj je hranljivo jelo, ali ga možete koristiti i kao odličan dodatak salatama.

Izvor: Lovesensa