5 namirnica koje su drevni Indijanci koristili za zdravlje, a često ih izbegavamo!

Drevni Indijanci bavili su se prirodnom i spiritualnom medicinom, a u lečenju koristili su celovito posmatranje oboljenje, kroz podjednako tumačenje duha i tela. Smatrali su da nisu sve bolesti povezane isključivo sa fizičkim tegobama i nedostacima, već i sa stanjem duše.
Pročitajte još:
Kako su se lečili severnoamerički Indijanci: 30 prirodnih lekova za razna oboljenja
Njihova ishranazasniva se na prirodnim i hranljivim namirnicama, a neke tajne njihove zdrave ishrane možemo primeniti danas. Evo koje namirnice su koristili Indijanci u ishrani, a mi često zanemarimo njihovo blagotvornodejstvo:
Predstavljamo vam spisak od 5 namirnica koje su drevni Indijanci koristili, a nama su lako dostupne:
1. Kukuruz
Kukuruz je bogat vitaminima C i Km vlaknma, fitohemikalijama i vitaminom B. Jedna od fitohemikalija iz kukuruza, kriptoksantin, može smanjiti rizik od upalnih procesa u organizmu, pokazuju studije. Kukuruz možete koristiti u raznim jelima kao što su čorbe, pirinač, kukuruzni hleb, salate, ali možete ga jesti i za užinu kao pečenog ili skuvanog.
2. Bobičasto voće
Indijanci su u ishrani koristili divlje bobice kao što su šumske kupine i jagode, borovnice i maline. Istraživanja pokazuju da bobičasto voće sadrži vlakna, vitamine, minerale, a lekovito dejstvo ovog voća smanjuje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih oboljenja. Kupina i malina imaju najviše vlakana u sorti ovog voća, a šolja jagoda sadrži više vitamina C nego što nam je neophodnod a unesemo u jendom danu. Bobičasto voće je bogato antioksidantima i pomaže u procesu detoksikacije i mršavljenja. Možete od njega cediti sok i praviti razne poslastice, ali ćete najbolji efekat po zdravlje postići ako ih konzumirate u svežem stanju.