"Kupanje šumom" nije klasično kupanje, već meditativna praksa koja potiče iz dalekog Japana i predstavlja pravi lek za nagomilani stres. Šetnja u prirodi, uživanje u zelenilu i cvrkutu ptica blagotvorno deluje i na fizičko i na psihičko zdravlje. "Kupanje šumom", u Japanu se naziva Shinrinyoku i praktiju se još od 1982.godine.

Ako vam nedostaje strpljenja da sedite u mestu dok meditirate, ispobajte kupanje šumom. Podrazumeva da se u šumi povežete sa prirodom koristeći svih 5 čula - mirisanjem cveća i drveća, slušanjem cvrkuta ptica i šumavetra, dodirom drveta i lišća, ukusom svežine tokom disanja svežeg vazduha i pogledom na lekovito zelenilo. Pomoći će vam da umirite svoh um i duh.

Pročitajte još:

Kupajte se u šumskim hamamima Srbije: kako leči šumska medicina

KAKO DA ZA SAMO 20 MINUTA DNEVNO SMANJITE KORTIZOL - HORMON STRESA: Ovo je naučno dokazano!

Aktivnost se odvija dosta laganije od planinarenja i prilagođena je svim uzrastima. Ako se osećate anksiozno ili ste loše raspoloženi, pronađite obližnji park ili šumu i izdvojte pola sata dnevno za laganu šetnju.

Naučnici su otkrili da "kupanjem šumom" snižava krvni pritisak. Imunitet se poboljšava, a udisanje mirisa cveća i biljaka deluje kao aromaterapija. Probajte da zagrlite drvo ili da osetite zemlju u svojim rukama.

Ova aktivnost je svima dostupna, a vrlo blagotvorna. Priroda ima isceljujuću moć.

Izvor: Lovesensa