Hrana koju jedemo utiče na zdravlje mozga, a postoje namirnice koje u svom sastavu imaju nutrijente koje stimulišu funkcionisanje mozga, pamćenje, koncentraciju.

Naučnici ističu da sledećih 5 namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga:

1.Orasi - Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak - zdrave masti. Ishrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utiče na učenje i pamćenje. Važno je da ne preterate sa unosom oraha, jer to može izazvati kontra efekat i orašasti plodovi su visokokalorični. Dnevna doza je oko 13g dnevno.

2. Crna čokolada - Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro deluje kad aimate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnog studenti znaju koliko je dobro pred ispit pojedti kockicu crne čokolade.

3. Losos - Ova riba je korisna u sadržaju omega-3 masnih kiselina, dokozaheksaenske kiseline. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvao integritet hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa na žaru ili na pari.

4. Brokoli - Izuzetno hrančljiv povrće koje sadrži malo kalorija i masnoća. Brokoli sadrži vitamin K koji je važan za kognitivne sposobnosti, holin koji podstiče razvoj pamćenja, folnu kiselinu i natrijum. Konzumiranje brokolija ima pozitivan efekat na moždani sistem, imunološki, kardiovaskularni, varenje. Takođe, brokoli je sjajan za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

5. Borovnica - Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Podstiče obnavljanje nervnih ćelija - sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. najbolje je d aih konzumirate sveže, ali možete ih upotrebiti i u sokovima, smutijima, voćnim salatama. Užina za mozak i jačanje imuniteta.

Izvor: Sensa