Ukoliko volite da jedete tikvice, ne morate samo da ih pohujete ili punite, pita od ove omiljene letnje namirnice je fenomenalna. Lako se priprema,ne trebaju vam kore i jaja, a posebnu sočnost joj daje grčki jogurt.

Priprema se lako po tradicionalnom grčkom receptu, a kada je servirate toplu, preko možete dodati i kašiku pavlake, kao i kriške paradajza. Zasitan doručak, večera ili predjelo koji će vam ukućani ponovo naručiti. Jedan od sastojaka je feta, a kozju sir možete staviti opciono, po želji i ukusu.

Sastojci:

  • crni luk
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 4 tikvice
  • mladi luk
  • nekoliko listova sveže nane
  • 4 jaja
  • 1 šolja grčkog jogurta
  • 300g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 200g feta sira
  • 100g kozjeg sira (po želji)
  • pavlaka, paradajz (po želji)

Priprema:

Crni luk i maslinovo ulje stavite u blender i miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Izrendajte tikvice, pa dodajte iseckan mladi luk, umućena jaja, nanu, jogurt, brašno, izgnječen feta sir, prašak za pecivo i kozjui sir po želji. Sve dobro izmešajte da se sjedini smesa. Zatim u smesu sa tikvicama dodajte prvu smesu od luka i maslinovog ulja.

Podmažite maslinovim uljem pleh, pa ravnomerno rasporedite smesu za pitu. Peko nje sipajte još malo maslinovog ulja. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.

Uživajte!

Ceo postupak pogledajte u video prilogu ispod!

Recept za grčku pitu od tikvica sa fetom i jogurtom TikTok/mamazilla.moodforfood

Izvor: Sensa