Svima se ponekad desilo da samo sede i gledaju u jednu tačku u prostoru. Primetili ste da vam je to donelo osećaj mira i opuštenosti na neko vreme. Osećali ste se lakše. Možda ste čak i intenzivno udahnuli i izdahnuli, a da toga niste bili svesni. Dubravka Fazlić, terapeutkinja i učiteljica mindfulness tehnike pokazuje kako možete da naučite da koristite svoju prirodnu sposobnost samoisceljenja za smirivanje uma i tela.

Kada se osećate umorno, preopterećeno, verovatno primetite da previše razmišljate o istoj temi. Dah vam je ubrzan ili vam je samo potrebna pauza. Tada odvojite vreme za sebe, iskoristite ga da uradite sledeću vežbu:

Ustanite ili udobno sedite na stolicu. Obe opcije su dobre. Osetite kako vam stopala dodiruju tlo. Kada budete spremni, u tišini, počnite polako da gledate po sobi. Ostanite na mestu, ali slobodno se pomerajte koliko vam gornji deo tela dozvoljava. Okrenite glavu, ramena i torzo. Pogledajte s jedne strane na drugu i gore-dole. Ne žurite. Šta vidite? Obratite pažnju na boje, oblike i teksture. Obratite pažnju šta vam se sviđa, a šta ne. Sada usmerite pažnju na objekat u prostoriji koji vam se sviđa i on će vam pomoći da se osećate smirenije. Duboko udahnite i ostanite fokusirani na taj objekat.

Obratite pažnju na to šta se budi u vama dok gledate u taj objekat. Možda ćete se osećati dobro, srećno, smireno ili opušteno. Šta god osećate je ispravno. Ne postoji ispravan ili pogrešan način da se osećate. Vaša osećanja se mogu promeniti, ali za sada je dovoljno da primetite kako se osećate kada pogledate u taj predmet.

Dakle, sledeći put kada poželite da doživite prijatna osećanja, pokušajte ponovo da pogledate u taj predmet. Ovu aktivnost možete isprobati u drugim prostorijama u kojima se nalazite.

Izvor: Dubravka Fazlić