Kada nam se neko dopada, privlači nas i verujemo da sa njim možemo izgraditi ljubavnu priču iz snova, to nas može ohrabriti da napravimo prvi korak. Ali uvek postoji strah - šta ako me odbije?

Ukoliko se taj strah obistini, onda je važno da pristupite pravilno i ne pravite grešku koju mnogi prave - da to shvatite lično, zaglavite u tuzi i bacite se na drugu osobu.

Nema ništa lako u tome da vas potencijalni partner odbije. Imate osećaj da ste posramljeni, ostavlja vas razočaranim, razbija vaš ego... Budućnost za koju ste mislili da može biti predivna, istrgnuta vam je iz ruku. Sasvim je prirodno utešiti se u ovakvim trenucima. Niko vam neće zameriti ako plačete, zaključate se u sobu i gledate tužan film dok jedete sladoled. Odbolujte situaciju koja se dogodila, ali nemojte postati sami sebi neprijatelj i tražiti kod sebe greške, mane i propuste.

Povucite se, radite ono što vam trenutno odgovara, izlečite svoje rane i bol (osećaj odbačenosti zapravo može da aktivira deo mozga povezan sa fizičkim bolom, tako da pauzu možete doživeti kao fizički bol). I dok ne postoji "pravi" način da se nosite sa odbacivanjem, postoji nekoliko pogrešnih koji ne samo da mogu povrediti vaše emocije, već vas odvesti u loš odnos sa osobom koja vas je odbila.

"Kada nas neko odbije, to deluje lično, ali obično ima veze sa mnogo drugih faktora; osoba koja nas privlači nije spremna za vezu, poslodavac je imao previše kandidata, izdavač je tražio drugu vrstu knjige.", rekla je psihološkinja Helen Odeski za Insajder. "Shvatiti to lično znači potpuno okriviti sebe za situaciju."

Lično razumevanje može biti teško za mentalno zdravlje osobe jer je lako okriviti sebe kada vas neko odbije. Ali većinu vremena, odbijanje nema nikakve veze sa vama. "Najgora stvar koju možete da uradite kada vas neko odbije jeste da predugo zaglavite u razmišljanju o tome", rekao je psiholog.

I dok sve ovo može potencijalno da naškodi vašem mentalnom zdravlju, pokušaj da ubedite osobu koja vas je odbila da je napravila grešku ili da se naljutite na nju može naštetiti vašoj vezi i na kraju učiniti da se osećate još gore. Psiholog Devon Berkhajzer rekao je da određena količina preispitivanja nakon odbijanja jeste sasvim u redu, ali je ključno da ne preterujete i ne mislite da nešto nije u redu sa vama.

"U većini slučajeva, odbijanje ne znači da nešto nije u redu s vama, već jednostavno da niste u skladu sa onim što je druga osoba tražila", rekla je. "Samo zato što niste pravi za nekoga ne znači da nešto suštinski nije u redu sa vama. U isto vreme, možda bi bilo vredno da se iskreno pogledate i razmislite da li postoje neke promene koje biste možda želeli da napravite kako biste sebe učinili boljim partnerom."

Izvor: Sensa.story.hr