Da li ste nekada izgubili osobu koju volite jer ljubav nije bila uzvraćena? Istina je da odlazak ove osobe boli, ali nakon tog bola možete izrasti u jaču osobu koja će naučiti vipe da bvvoli i poštuje sebe. Donosimo vam poruku jedne žene koja je shvatila kako da slomljeno srce zaleči i pretvori emotivne rane u svetlost:

- Ne mogu te naterati da me voliš. Ne mogu ti dozvoliti da vidiš ljubav u mojim očima. Dugo sam pokušavao, nadala se, očekivala i odlučila da ovo okončam, jer sam bila umorna od tvojih izgovora i da nisi siguran u našu zajedničku budućnost. Izgleda da ti nisi siguran u sebe!

Ne želim nikome da forsiram ljubav. Ako nešto nedostaje, onda jednostavno nema osećanja. Ne želim da u meni vidiš samo ono dobro i da misliš da sam ja logički najbolji izbor, a da pritom vaše emocije nisu iskrene, čiste, snažne - one koje povezuju dva srca.

Ne želim da budemo zajedno samo zato što bi tako trebalo. Ponekad je bolje da ostanemo prijatelje, nego da jedno drugo mučimo ostajanjem u odnosu koji nema budućnost. Samo zato što ste upoznali neverovatnu osobu ne znači da morate da zaronite u vezu sa njom. To je samo potvrda da dobri ljudi i dalje postoje.

Nemam želju da budem sa nekim ko ne može da me voli zbog mojih mana, ne ceni iskušenja kroz koja sam morala da prođem da bih postala ovo što jesam, nije u stanju da podrži i podstakne moje strasti. Ne mogu da te nateram da me voliš... i ne želim. Ljubav se ne može prisiliti.

Ljubav je težak posao. To je iskrenost, transparentnost i ranjivost, prihvatanje i dobrog i lošeg, i razumevanje da nema garancija za srećnu zajedničku budućnost. Posle najbolnijih iskustava shvatila sam da najviše truda treba da uložite u ljubav prema sebi. Jer često morate da se borite sami sa sobom, nisko padate i letite visoko, da biste konačno dostigli nivo samoljublja koji vam je potreban. To nije zamkla ega, sebičnost - već zdrava ljubav koju gajimo prema sebi, ona koja odiše poštovanjem. A kada to uradite, stvari će se menjati u pravom smeru.

Na kraju, ako ne volite sebe, nećete moći istinski da volite drugog. Osim toga, nemate pravo da očekujete da vas iskreno voli. Zato se nikada neću truditi da nekoga podstaknem da me voli. Jedino što mogu da uradim jeste da se povežem sa sobom, pružim sebi čistu ljubav, a onda će mi se ona vratiti u izobilju. -

Izvor: Sensa