Čak iako ste fizički aktivni i vodite zdrav način života, to ne znači da ste imuni na stres i da, s vremena na vreme, nemate određene tegobe. Naročito ako puno sedite zbog posla. Problem je još veći ako imate problem s bolovima u leđima. U tom slučaju morate pažljivo da birate vežbe. Postoji jedna jednostavna stvar koju bi bilo dobro da uradite svakog dana. To može da bude popodne, kada se vratite s posla ili uveče pred spavanje. Izaberite trenutak kada želite da se opustite, a garantovano će vam pomoći da brže i lakše zaspite.

Šta treba da uradite?

Lezite na pod, može na tepih ili na prostirku, što bliže zidu i podignite noge uzzid, tako da budu približno pod uglom od 90 stepeni. Kolena treba da budu ravna. Ako vam je tako udobnije, ispod leđa ili glave možete staviti mali jastuk. Pronađite položaj koji vam najviše odgovara. Ostanite u njemu barem 5 minuta. Pokušajte da opustite i duboko da dišete.

Ova poza ne zahteva fleksibilnost niti snagu, a donosi mnogo benefita vašem organizmu:

- Poboljšava varenje i olakšava probavu

- Smanjuje otoke, umor i težinu u nogama

- Poboljšava cirkulaciju krvi

- Smiruje nervni sistem i opušta

- Smanjuje bol u leđima

Svakodnevnim praktikovanjem ovog položaja, aktivira se parasimpatički sistem i režim opuštanja. Na taj način uvodite telo u meditativno stanje, koje će pomoži da uravnotežite sve važne procese u telu i smanjite stres i anksioznost.

Šta još možete uraditi pre spavanja, kako biste opustili telo i lakše utonuli u san, pogledajte u videu ispod:

Joga vežbe za bolji san TikTok/itsmegwinters

Izvor: Sensa