Mnogi od nas su u dilemi kada treba da izaberu fizičku aktivnost, često imajući nerealna očekivanja. Fizički izgled je već godinama u fokusu, nametnut kao imperative, stoga se mnogi upravo iz estetskih razloga odlčuju da počnu da vežbaju. Na ovo se osvrnuo u poznati mistik i jogi, Sadguru, upoređujući teratanu, kao savremeni način vežbanja i jogu, s druge strane, koja se na istoku praktuje od davnina. On je primetio da su mnogima koji vežbaju jedini cilj izvajani mišići, među muškom populacijom čak i obavezni.

-Ako radite sa velikom težinom, vaši mišići će postati veliki, ali nefleksibilni. Kada vidite ljude koji su veoma napumpani, znajte da je malo verovatno da će moći pravilno da izvedu namaskar. Ne mogu ni da se saviju. Bodibilding pruža grubu silu. Ali ovu istu snagu možete razviti i na potpuno drugačiji način, održavajući svoje telo fleksibilnim, što je veoma važno za zdravlje- ističe Sadguru.

Joga je više od vežbanja

On je istakao da mnogi greše kada jogu svrstavaju u fizičku vežbu pomoću koje će moći da smršaju.

-Nemojte misliti o jogi kao o isključivo fizičkoj vežbi, to nije gimnastika kao što mislite. Postoji takozvana upa joga, ona je usmerena na aktiviranje mišića i energetskih kanala i u njoj nema duhovne komponente. Ako praktikujete sisteme Upa joge ili Angamardana, ne treba vam nikakva oprema. Sve što vam treba je mali prostor na podu. One uključuju korišćenje sopstvene telesne težine za izvođenje svih vežbi. Bićete u odličnoj formi i moći ćete da izgradite mišićnu masu jer su ove vrste joge efikasne kao i svaki trening snage u teretani. Oni će ojačati vaše telo bez stvaranja nepotrebnog opterećenja na ceo sistem. Jedino što nećete imati napumpane mišiće, ako vam je to cilj, već fleksibilnost koja je važna za funkcionisanje celog vašeg sistema- objašanjava mistik.

Joga nije ni samo fizička aktivnost koja će vađe telo učiniti fleksibilnim.

-Jogijski sistem je dizajniran da poboljša i zdravlje svih vaših organa. Čak i da imate brdo mišića, ali vaša jetra, na primer, ne radi dobro, koja je poenta tih mišića? Ceo sistem mora da bude u balansu- ističe Sadguru

Postoji još jedan aspekt, a to je takozvana udobnost organa.

-Ako sedite s ravnim leđima, vaši organi će biti u najpovoljnijem (udobnijem) položaju za njih. Međutim, savremeni ljudi više vole da se naslone ili zgrče. Ako sedite u ovim položajima, vaši organi se nikada neće osećati prijatno i neće raditi kako treba. Zato se trudimo da svoje telo držimo što je moguće ravnije. Možete da trenirate svoje mišiće da se osećaju udobno kada vam je kičma ravna, ali ne možete da trenirate svoje unutrašnje organe da se osećaju prijatno kada se pognete- navodi mistik

Koja je svrha joge

Joga nije vežba ili gimnastika za mršavljenje, oslobađanje od bolova u leđima ili migrene.

-Praktikujući jogu vi ćete postati zdraviji, pa čak i mršaviji, ali to su nuspojave joge, a ne njena svrha. Svrha joge je da „uključite“ drugu dimenziju u vama, koja je izvan čistog fizičkog. Kada je „uključeno“, vaše postojanje i vaš život polako vam se otvaraju iz sasvim drugog ugla. Stvari za koje nikada niste mislili da postoje postaju stvarnost za vas, jednostavno zato što dimenzija izvan fizičkog takođe postaje živa stvarnost za vas- ističe Sadguru.

Izvor: Sensa