Rusomača je veoma jaka biljka koja ima brojna lekovita svojstva. Ova korisna i veoma vredna biljka može se dodati vitaminskim napicima za povećanje energije. Ima snažno blagotvorno dejstvo na čoveka, pa je veoma važno da znamo kako tačno utiče na naše blagostanje.

Rusomača je mala jednogodišnja biljka koju lako možete uzgajati u svojoj bašti. Nije potrebno ulagati posebne napore da je gajite , jer se ova trava smatra korovom i raste skoro svuda. Svi delovi biljke su korisni jer sadrže alkaloide, vitamine A, B, C i K, organske kiseline, minerale i druge korisne materije. Njegovo seme sadrži dosta masnog ulja, sličnog senfu. Pored toga, sadrži flavonoide, saponine, peptide.

Već vekovima se koristi u lekovite svrhe. Njen hemostatski efekat koristili su iscelitelji tokom ratova i posle bitaka. Najčešće se koristi za lečenje problema sa gastrointestinalnim traktom, za smanjenje visokog krvnog pritiska, a takođe i kao antipiretik ili umesto diuretika.

Zbog visokog sadržaja minerala u biljci, ova biljka je korisna kod metaboličkih poremećaja. Koristi se za ispiranje rana i ispiranje usta. Takođe, pozitivno deluje na jačanje imuniteta. Može se koristiti u kuvanju, a sveži listovi biljke mogu se dodati u salatu. Od nje možete napraviti sos za pastu ili namaz, a osušena biljka je dobar začin. Vitaminska pasta za sendviče priprema se iz sveže torbe. Osušeno seme biljaka može zameniti vruće začine.

Postoje kontraindikacije za upotrebu ove biljke, iako male, zato je važno da se pre upotrebe u lekovite svrhe konsultujete sa lekarom. Biljku ne treba koristiti tokom trudnoće, kao i kod tromboze.

Izvor: Sensa