Biljka dinjica ili krvarica kako je nazivaju u narodu, poznata je po svojim brojnim lekovitim svojstvima. Ovu biljku su koristili sibirski, tibetanski i istočnjački iscelitelji, a njen uticaj na zdravlje je neverovatan. Nazvana je krvarica jer su je nekada koristili u cilju zaustavljanja krvarenja.

Najkorisniji deo biljke u lekovite svrhe je koren koji sadrži tanine, vitamin C, minerale, skrob, korisne organske kiseline, saponine. Kiseline iz biljke imaju antibakterijska i antivirusna svojstva. U savremenoj fitoterapiji dinjica se primenjuje u lečenju dijareje, upale creva i nadimanja. Primenjuje se i kao dezinfekcija i u umirenju upalnih procesa creva, želuca, a koristi se i za ublažavanje obilnog menstraulnog krvarenja. Koristi se i kod upala u ustima i ždrelu, desni i drugih sluznica.

Biljku beremo u vreme cvetanja, od maja do avgusta, a koren se koristi i kao začin kada se sasušu i preporučuje se za marinadu u pripremi ribe. U lekovite svrhe se upotrebljava čaj, a kuva se tako što 1 kašičicu suve biljke prelijemo sa 250 ml vode, prokuvamo, ostavimo 10 minuta i nakon toga procedimo. Preporučuje se najviše dve šolje čaja dnevno.

Ovu biljku treba da izbegavaju osobe koje imaju probleme sa pritiskom, trudnice i dojilje, oni koji pate od zakrčenja krvnih sudova ili povećane zgrušenosti krvi. Pre upotrebe biljke u lekovite svrhe, konsultujte se obavezno sa lekarom.

Osim što se koristi u službi zdravlja, sjajna je za dekoraciju, pa je možete posaditi u svom domu. Postoji i verovanje da ova biljka podstiče pozitivne energetske tokove u kući, jača či energiju, podstiče komunikaciju i otvorenost.

Izvor: Sensa