Sutra, 27. januara obeležava se Savindan, praznik posvećen Svetom Savi. Prema predanju, Sveti Savo je učinio puno za srpski narod, naučio ih je kako da rade određene poslove, istraju u veri, a prema jednoj legendi i kako lakše da melju pšenicu.

Zbog toga od davnina postoji jedan stari i radostan običaj u znak zahvalnosti Svetom Savi, koji se još zadržao u nekim delovima Srbije - to je spremanje svetosavskih pereca. Evo recepta:

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna
  • 300 g ostrog brašna
  • 40 g kocka kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml toplog mleka (menja se sa vodom kada pada na post)
  • 300 ml tople vode
  • 100 ml ulja

Za premazivanje: 1 jaje

Za slani preliv: 3 kasike mekog brašna, 1 kašika soli, po potrebi hladna voda

Priprema:

Dve kašike mekog brašna sipajte u toplo mleko, pa dodajte malo šećera i kvasac. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok kvasac ne nadođe. Pomešajte brašno ulje, so i dodajte kvasac, pa umesite testo rukom, ali tako da se ne lepi i da ne bude previše tvrdo.

Mesite ga i dodajte brašno po potrebi. Ostavite testo da odstoji oko 30 minuta i da nadođe, prekrijte posudu krpom kako bi bolje nadošlo.

Od dobijenog testa pravite male kuglice, pa ih prstima oblikujte u dug štapić. Smotajte u oblik perece. Podmažite pleh uljem ili ga obložite papirom za pečenje. Poređajte perece po plehu i ostavite da odstoje oko 10 minuta. Rernu zagrejte na 250 stepeni. Zato vreme napravite slani preliv - špmešajte so i brašno, pa postepeno dodajte hladnu vodu i mešajte dok ne razbijete grudvice. Trebalo bi da dobijete gustinu poput smese za palačinke.

Umutite jaje i premažite perece, pa ih ubacite da se peku. Kada perece dobiju zlatnu boju, po njima sipajte slani preliv, na svaku po malo, pa vratite da se peku još 5 minuta da se slani preliv osuši. Prijatno!

Kada se Savindan obeležava u sredu ili petak, onda se na ovaj praznik posti i spremaju se posne perece.

Izvor: Sensa