Otac Tadej je jedan od najcenjenijih duhovnika novijeg vremena u Srbiji. Mnogi ljudi su uživali u njegovim besedama, rečima i savetima koje su mnogi zapisivali i pretvarali u knjige. Iza sebe je ostavio mnoge mudre pouke o Bogu, ljubavi, životu, mislima, optimizmu, zdravlju, ali i o unutrašnjem stanju čoveka.

"Misli su poput ptica. Ne možemo im zabraniti da lete, ali je do nas da li ćemo im dozvoliti da slete i naprave gnezdo u našoj glavi." - govorio je Otac Tadej.

U jednoj njegovoj poruci ukazao je koliko je stanje tela povezano sa stanjem duha, odnosno unutrašnjim stanjem čoveka. Njegove reči nas podsećaju koliko je mir dragocen, pa možda i presudan po naše zdravlje.

"Bolesti dolaze zbog mislenog pada. Svi obično misle i dobro i zlo. Kakvim se mislima bavimo, takav nam je život. Duh se hrani mislima, telo fizičkom hranom. Čovek treba da bude svoj lekar. Ako nije miran, tih unutra, onda mu zalud svi lekovi i najbolji lekari. Važno je sačuvati ono dobro u sebi i imati poverenje u sebe. Samo tako čovek može gledati napred, biti zdrav, koristiti Bogu, sebi i drugima."

Da je važno da budemo srećni, mirni i rasterećeni, posvećeni duhovnom razvoju, pokazuju i sledeće reči Oca Tadeja:

"Treba da se opustiš. Ne uzimaj previše na sebe brige ovog sveta, već čuvaj svoj mir i živi sa Bogom. Neka ide kako ide."

Kada sledeći put osetite da se nervirate zbog stvari na koje ne možete da utičete, da opterećujete dušu toksičnim emocijama, a um lošim mislima, setite se reči i pouka Oca Tadeja.

Izvor: Sensa