"Ko misli da je srećan, on je zaista srećan." - govorio je JovanDučić. Snaga našeg život i njegova lepota skrivena je u optimizmu. Kada život posmatrate sa svetlije strane, kada u svakom trenutku, čak i kada je izazovan, pronađete radost, takav će biti i ceo vaš život.

Optimistične i pozitivne misli jačaju snagu duha. Naša vera u dobro i poverenje da će dobro biti, privlači samo dobre stvari u život. Sa druge strane, pesimizam i negativna osećanja poput zavisti, straha, nepoverenja, ljutnje, prkosa - mogu biti toksične i zatvoriti vrata sreće.

Sveti Serafim Sarovski, ruski svetac, godinama je živoro sam u prirodi u kolibi, okružen životinjama i čistom prirodom, život je posvetio molitvi i duhovnom razvoju. Mnoge njegove pouke možemo i danas iskoristiti za unapređenje duhovnog puta, a evo jednog njegovog citata o radosti koji dobro treba zapamtiti:

"Stalno se radujte! Od unutrašnjih tuga ništa dobro nećeš uraditi, a od radosti - nešto lepo se može desiti" - reči su Prepodobnog Serafima Sarovskog.

Kada otvorite oči ujutru počnite sa radošću. Radujte se novom danu, zracima Sunca, zagrljaju voljene osobe, plavetnilu neba. Radujte se što ste zdravi, što imate razloga za radost, samo se radujte, pa makar i bez razloga.

Stalna i istinska radost može se umnožiti - put do sreće je kroz pozitivne misli i optimizam.

Izvor: Sensa