Pravoslavni vernici u Srbiji 27. januara proslavljaju praznik posvećen SvetomSavi, najvećem srpskom svetitelju, zaštitniku škola, učitelja i đaka, piše Lovesensa.

Sveti Sava bio je srpski princ, književnik, diplomata, monah, iguman manastira Studenica i prvi srpski arhiepsiskop.

Kada je od svog oca, Stefana Nemanje dobio na upravu teritorije Zahumlje, Sveti Sava je otišao u manstir i zamonašio se. Umesto dvorskog života i titule, izabrao je duhovni život.

Sveti Sava ostavio je za sobom više pisanih dela, a smatra se da je jedan od najznačajnijih pisaca i pravnika iz Srednjeg veka u Srbiji.

Savindan proslavljaju škole širom Srbije, pa na ovaj praznik đaci i profesori organizuju razne predstave i priredbe.

Za ovaj praznik vezuje se i nekoliko starih običaja i rituala koji su poznati u srpskoj tradiciji. Stari običaj nalaže da na Savindan ne treba nositi creveno, niti oštriti noževe ili neko sečivo, jer tako privlačimo gubitak i neuspeh.

Verovalo se da se na dan Svetog Save može predvideti kakva godina je pred nama, a grmljavina je prema predanju vrlo loš znak.

PageBreak

Sutra je Savindan - ovo su najvažniji običaji: evo kako da privučete sreću i uspeh na praznik Svetog Save
Foto: Shutterstock danas-je-savindan-ovo-su-najvazniji-obicaji-evo-kako-da-privucete-srecu-i-uspeh-na-praznik-svetog-save2

Ako je Savindan sunčan i topao dan, to znači da će godina biti srećna, uspešna i rodna.

Ovaj praznik u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom, ali to ne znači da se treba uzdržavati od poslova. Prema narodnomverovanju, na Savindan treba raspremiti kuću i srediti poroodični dom.

Smatra se da deca na ovaj praznik uvek treba da nauče nešto novo, na primer neku novu pesmicu, kako bi bili vredni i uspešni tokom cele godine.

Običaj je da se na Savindan prave perece koje se u nekim mestima dele deci.

Recept za Svetosavske perece

Prvo, napravite slani preliv za perece od 50 g brašna, 2 kašike soli i 4 kašike vode. Umutite sastojke takod a ne ostane gruvica. U mlakom 3 dl mlakog mleka rastopite 1/2 kocke kvasca. Pomešajte 700 g brašna , so i šećer, dodajte 1 jaje i 1 dl ulja i mlekom umesite glatko testo. Ostavite ga da odstoji oko pola sata, a zatim testo premesite i pdelite na 10 delova. Svaki deo razvijte i uvijte u rolnicu i smotati kao perecu. Pecite 10 minuta na 220 stepeni, a zatim izvadite iz rerne i prelijte slanim prelivom, pa vratite na 10 minuta da se zapeče.

Izvor: Lovesensa