Pravoslavni vernici u Srbiji 27. januara proslavljaju praznik posvećen SvetomSavi, najvećem srpskom svetitelju, zaštitniku škola, učitelja i đaka, piše Lovesensa.
Sveti Sava bio je srpski princ, književnik, diplomata, monah, iguman manastira Studenica i prvi srpski arhiepsiskop.
Kada je od svog oca, Stefana Nemanje dobio na upravu teritorije Zahumlje, Sveti Sava je otišao u manstir i zamonašio se. Umesto dvorskog života i titule, izabrao je duhovni život.
Sveti Sava ostavio je za sobom više pisanih dela, a smatra se da je jedan od najznačajnijih pisaca i pravnika iz Srednjeg veka u Srbiji.
Savindan proslavljaju škole širom Srbije, pa na ovaj praznik đaci i profesori organizuju razne predstave i priredbe.
Za ovaj praznik vezuje se i nekoliko starih običaja i rituala koji su poznati u srpskoj tradiciji. Stari običaj nalaže da na Savindan ne treba nositi creveno, niti oštriti noževe ili neko sečivo, jer tako privlačimo gubitak i neuspeh.
Verovalo se da se na dan Svetog Save može predvideti kakva godina je pred nama, a grmljavina je prema predanju vrlo loš znak.
Ako je Savindan sunčan i topao dan, to znači da će godina biti srećna, uspešna i rodna.
Ovaj praznik u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom, ali to ne znači da se treba uzdržavati od poslova. Prema narodnomverovanju, na Savindan treba raspremiti kuću i srediti poroodični dom.
Smatra se da deca na ovaj praznik uvek treba da nauče nešto novo, na primer neku novu pesmicu, kako bi bili vredni i uspešni tokom cele godine.
Običaj je da se na Savindan prave perece koje se u nekim mestima dele deci.
Recept za Svetosavske perece
Prvo, napravite slani preliv za perece od 50 g brašna, 2 kašike soli i 4 kašike vode. Umutite sastojke takod a ne ostane gruvica. U mlakom 3 dl mlakog mleka rastopite 1/2 kocke kvasca. Pomešajte 700 g brašna , so i šećer, dodajte 1 jaje i 1 dl ulja i mlekom umesite glatko testo. Ostavite ga da odstoji oko pola sata, a zatim testo premesite i pdelite na 10 delova. Svaki deo razvijte i uvijte u rolnicu i smotati kao perecu. Pecite 10 minuta na 220 stepeni, a zatim izvadite iz rerne i prelijte slanim prelivom, pa vratite na 10 minuta da se zapeče.
Izvor: Lovesensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!