Ukoliko želite da napravite ukusno pecivo, ali ne želite da koristite belo brašno - preporučujemo vam da isprobate testo od ovsenog brašna i leblebija. Osim što je preukusno, zdravo je i lako se sprema. Ako nemate ovseno brašno pri ruci, možete ovsene pahuljice ubaciti u blender i samleti tako da se stvori bašnasta struktura. Za ovaj recept vam ne treba kvasac, a toliko je mekano i fino da ćete ga često praviti. Unutra možete napraviti fil od kačkavalja ili nekog drugog sira po izboru.

Sastojci:

  • 2 šolje leblebija
  • 2 šolje ovsenog brašna (mogu i ovsene pahuljice, pa ih sameljite u blenderu)
  • 2 jaja (odvojiti žumancažumanca)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • Susam

Priprema:

U blender ubacite leblebije i maslinovo ulje, pa miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smesu. Ubacite u smesu jedno celo jaje, a od drugog dsamo belance. Žumance ostavite sa strane, umućkajte ga viljuškom, pa polovinu sipajte u smesu, a drugu polovinu žumanceta ostavite sa strane. Dodajte soda bikarbonu, so i ovseno brašno. Sve dobro promešajte kašikom, pa umešajte dodatno rukom na klasičan način. Ako je previše lepljivo, dodajte još malo ovsenog brašna. Obložite pleh papirom za pečenje, pa rukom razvucite dobijenu smesu ravnomerno preko papira. Preko sredine smese stavite izrendani kačkavalj ili neki drugi sir po izboru. Zajedno sa papirom savijte smesu na pola, neka bude u obliku piroške, pa spojite krajeve testa i zatvorite da sir ne iscuri. Skinite papir sa gornjeg sloja, pa premažite sa preostalim umućenim žumancetom, preko pospite susamom. Ubacite u rernu da se peče oko 25 minuta na 180 stepeni i vaše ukusno i zdravo pecivo je gotovo. Savršeno se slaže sa kiselim mlekom ili jogurtom.

Izvor: Sensa